Den 1 juni vill Finansinspektionen att dess nya föreskrifter och allmänna råd om tjänstepensionsföretag träder i kraft.
I de nya föreskrifterna föreslår myndigheten att ett särskilt kapitalkrav införs för tjänstepensionsföretag som investerar i tillgångar direkt exponerade mot bostadskrediter som uppfyller vissa villkor. Kapitalkraven blir lite lägre eftersom sådana investeringar behandlas som mindre riskfyllda när kapitalkravet beräknas enligt Solvens 2, enligt FI.
"En målsättning vid det svenska genomförandet av det andra tjänstepensionsdirektivet har varit att harmonisera reglerna för tjänstepension med övrig livförsäkring. Införandet av ett särskilt kapitalkrav även för tjänstepensionsföretagen bidrar till att uppfylla den målsättningen. Det lägre kapitalkravet motiveras av att investeringar i bostadskrediter historiskt sett har inneburit mycket låga kreditförluster", enligt FI.
Dessa säkerställda obligationer ska vara säkrade av en underliggande tillgångsmassa, där den viktigaste tillgångskategorin idag är bostadskrediter. De utgör 95 procent av krediterna i säkerhetsmassan och marknaden är därför en väldigt viktig finansieringskälla för svenska kreditinstitut.
Lånen som ingår i massan är oftast av hög kvalitet, framför allt genom begränsningar av hur höga belåningsgraderna får vara. Kombinerat med den särskilda reglering som idag omfattar säkerställda obligationer blir detta anledningen till att de uppfattas som mindre riskfyllda vid beräkning av det priskänsliga kapitalkravet i tjänstepensionsföreskrifterna.
"Investeringar med direkt exponering mot bostadskrediter görs emellertid också av företagen som kan komma att omfattas av tjänstepensionsregleringen. Det kan bland annat röra sig om investeringar i så kallade bolånefonder. Direkt exponering innebär att investeraren är direkt exponerad mot kreditrisken i bostadskrediten. Som tidigare nämnts behandlas investeringar med direkt exponering mot bostadskrediter som mindre riskfyllda vid beräkning av kapitalkravet enligt Solvens 2-förordningen. Sådana investeringar har i stor utsträckning samma typ av underliggande säkerhet som i SOBL, det vill säga egendom för bostadsändamål. Det blir därigenom rimligt att ha säkerställda obligationer som riktmärke snarare än exempelvis onoterade räntebärande investeringar", skriver FI.
Dessutom föreslår Finansinspektionen att tjänstepensionsföretag inte längre ska omfattas av Finansinspektionens allmänna råd om rapportering av händelser av väsentlig betydelse.