Svensk Försäkring gavs tillfälle att yttra sig över promemorian Vissa åldergränser i skatte- och socialavgiftssystemet.
Promemorian har att göra med pensionsöverenskommelsen och beslutet att åldersgränsen för när garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd tidigast kan lämnas. Där ska gränsen flytts från 65 till 66 år. I budgetpropositionen för 2021 skrevs att åldersgränser i pensionssystemet samt angränsande trygghetssystem ska höjas för att stödja övergången till ett längre arbetsliv.
Det aviserades även att vissa åldersgränser i skatte- och socialavgiftssystemet ska ändras 2023 respektive 2026.
I den remitterade promemorian föreslås att åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget ändras från 65 till 66 år samt att socialavgifter och allmän löneavgift ska betalas till och med det år mottagaren av ersättningen fyller 66 år.
Svensk Försäkring är positiv till höjda åldersgränser samt att de pensionsrelaterade åldrarna i skatte- och socialavgiftssystemet höjs i takt med medellivslängden.
Samtidigt vill man att frågan ses i ett bredare sammanhang och att det görs en större konsekvensanalys om vad höjda åldersgränser i pensionssystemet och i skatte- och socialavgiftssystemet innebär för tillväxt och sysselsättning.
"I såväl den tidigare remitterade promemorian Höjda åldersgränser i pensionssystemet och andra trygghetssystem som i den nu aktuella promemorian saknas det en analys av hur förslagen om höjda åldersgränser påverkar kostnaderna och premierna inom kompletterande försäkring genom kollektivavtal och individuella avtal samt privat försäkring som vilar på skadeståndsrättslig grund", skriver Svensk Försäkring.
Dessa försäkringar har fått en stor betydelse som komplement till den skatte- och avgiftsfinansierade socialförsäkringen och pensionssystemet. Höjs åldersgränsen för kompletterande privat försäkring genom anpassning till de höjda åldersgränserna så leder det till ökade kostnader och höjda premier för dagens konsumenter. De får bära kostnadsökningar för sin egen risk samt för det äldre kollektivets skador, skriver Svensk Försäkring.
"För varje år som åldersgränsen i pensionssystemet höjs beräknas kostnaderna inom kompletterande försäkring genom kollektivavtal eller individuella avtal öka med omkring 2 miljarder kronor för redan inträffade och beslutade skador och sjukdomar. Till det kommer ökade kostnader för privat försäkring som vilar på skadeståndsrättslig grund. Utbetalningarna från t.ex. AFA Försäkring uppgår varje år till 2,1 miljarder kronor i form av livränta från privat försäkring", skriver Svensk Försäkring.
De här kostnaderna måste förstås betalas av någon och Svensk Försäkring menar att de kommer att påverka löneutrymmet.