NYHETSARKIVET
17 feb 2021 18:12
Extra: Pensionsgruppen överens om upphandling av fonder till PPM-torget
Nu i kväll meddelar regeringen att man är överens i Pensionsgruppen om det man kallar "en preciserad överenskommelse" om upphandlingen av Pensionsmyndighetens fondtorg.

Frågan har länge dragits i långbänk i Pensionsgruppen och de borgerliga partierna har varit noga med att systemet måste innehålla tillräckligt många fonder för att skapa verklig "valfrihet".

Nu är man till slut överens om att torget ska upphandlas och att den nya nämndmyndigheten som ska tillskapas ska få avgöra vilka fonder som behöver vara med på torget och vilka kriterier som ska sättas för att man ska kvala in. Att torget skulle upphandlas var man i Pensionsgruppen överens om redan pensionsöverenskommelsen 2017. Det har dock tagit tre år att bli överens om vad man menade i praktiken.

Pensionsgruppen bjöd i fredags in Pensionsmyndighetens Erik Fransson till sitt möte och hans synpunkter kan ha fått (de borgerliga) partierna att släppa oron för att det framtida fondtorget inte skulle ge möjlighet till det de kallat "en reell valfrihet".

Det betyder att det ska bli tillräckligt många fonder på det framtida torget. Här har man inte uttalat något annat än den uppskattning som gjordes av Premiepensionsutredningen 2019 där man landade i intervallet 150-200 fonder.

Regeringen/Pensionsgruppen skriver så här om antalet nu i kväll med anledning av att Pensionsgruppen gjort tummen upp för den nya myndigheten.

"Hur många fonder som ska upphandlas i varje respektive upphandling bestäms av myndigheten. Så många fonder ska upphandlas att urvalet av fonder på fondtorget ger pensions­spararna en reell valfrihet i hur deras medel ska placeras på fondtorget. Vid bedömningen av hur många fonder som ska upphandlas ska det även beaktas att fondförvaltarna och fonderna löpande ska kunna granskas på ett säkert och effektivt sätt och att kostnaderna för den granskningen är rimlig sett ur spararnas perspektiv."

Om det i dag finns omkring 600 fonder på fondtorget kommer två tredjedelar att försvinna.

Det ska bli intressant att se vilka som klarar sig igenom nålsögat vid en upphandling.

Helt klart att fonder som är både dyra och redovisat dåliga historiska resultat och "i förväntan" inte bedöms ge bra avkastning åker ut.





Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907