Gårdagens meddelande från Pensionsgruppen om att man nu är överens om hur arbetet med att upphandla fonder till Premiepensionstorget ska göras, förenklar livet för utredare Erik Fransson och hans sekretariat.
- I och med att man nu är överens i Pensionsgruppen vet vi vad vi ska göra och kan börja jobba i högre fart, säger Erik Fransson till Pensionsnyheterna.
Hans utredningsjobb går ut på att skapa underlag för den lagstiftning som ska styra den nya nämndmyndigheten. Men det är först när den är på plats som man kan påbörja några upphandlingar.
Enligt planerna skulle det vara klart till september i år men det kan bli tajt med tiden. Frågan om när leveransen ska ske är dock inte upp till utredningen. Det är politikens uppgift.
- Vi har inte sett några tilläggsdirektiv om något nytt datum. Jag tror dock att det är teoretiskt möjligt att få till myndigheten under det här året. Men det beror på hur snabbt det går att lösa lagstiftningsfrågorna, säger han.
När det gäller upphandlingsprocesserna så blir de en uppgift för den nya myndigheten. Men underlag för vilka kategorier man kan upphandla och vilka urvalskriterier som ska styra urvalet kan utredningen lämna underlag för. Men i slutänden är det myndigheten som gör upphandlingen.
Enligt Erik Fransson är upphandling av fonder inte någon nymodighet utan något som redan sker i stor skala, både i Sverige och i världen idag.
- Det här gör man ju hela tiden i branschen när man handlar upp fonder till olika plattformar så det är en känd materia, säger han och tillägger:
- Det är ingenting konstigt med det här. Om du bestämmer dig för att renovera ditt badrum gör du säkert en utvärdering av den hantverkare som ska göra jobbet och kollar då med referenser för hur hen har gjort jobb tidigare. Det är då inte alls säkert att du bara tar den som offererar lägst pris utan funderar nog även över kvaliteten, säger han.
En knäckfråga som gjorde att frågan om upphandlingen hamnade i långbänk bland politikerna i Pensionsgruppen handlade om hur man skulle säkerställa reell valfrihet, alltså tillräckligt många fonder att välja mellan.
Enligt Erik Fransson handlar det då främst att se till att de bara är fonder som uppfyller kraven som ska vara valbara. Det finns inget värde i att ha med fonder som inte gör det.
- Om du hamnar på akuten och måste opereras och du får välja mellan att opereras av en nybörjare utan erfarenhet och en läkare som jobbat länge med just din typ av operationer vill du säkert helst ha den som kan jobbet och då kan man ju inte säga att valfriheten blir större för att det finns aktörer som inte visat att de klarat av uppgiften tidigare, säger han.
Upphandlingarna av fonder i skarpt läge väntas ta 4-6 månader enligt Erik Franssons erfarenhet.
Man kommer inte heller att ta alla olika kategorier vid ett och samma tillfälle. Snarare tar man en kategori i taget.
- För att få den största effekten för spararna är det rimligt att man startar med de fondkategorier där det finns mest kapital. Det handlar då om svenska aktiefonder och globala aktiefonder. Men här kommer det att finnas underkategorier. Till exempel kan svenska aktiefonder ha underkategorier som aktiva, indexfonder och småbolag, för att ta ett exempel.
- De skulle man kunna köra i parallella upphandlingar, även om det inte är jag som bestämmer hur det ska göras, det blir upp till den nya myndigheten, säger han.
Utredningen har räknat en del på de ekonomiska effekterna av upphandlingen och kommit fram till att om man kan sänka avgifter och öka avkastningen med 0,5 procent i genomsnitt på hela torget skulle det betyda 500 kr mer i månaden i premiepension för sparare som varit med från början.
- Räknar man mellan tummen och pekfingret handlar det om en förstärkning av systemet med 50-75 miljarder kr om året som skulle behöva tillföras för att nå samma resultat, säger Erik Fransson.
Det är sett ut spararnas synvinkel. För fondbranschen betyder det miljarder i förlorade intäkter vilket kan förklara den intensiva lobbykampanj man skapat för att slippa upphandlingar.
Om man ser på resultatet av kampanjen, nu när Pensionsgruppen satt ned foten, så blev avkastningen medioker, trots stora insatser.