NYHETSARKIVET
25 feb 2021 13:47
Svart framtid för pensionssystemen väntar efter Covid 19
Pandemin har inneburit att miljoner människor har dött eller förlorat sina jobb och inkomster.

Medellivslängden har trots det fortsatt att stiga, något som sätter fokus på hur de olika socialförsäkringssystemen ska klara av att betala utlovade pensioner till 40- och 50-talisterna.

I kombination med minskande fertilitet kan det krävas drastiska åtgärder, menar Olivia S. Mitchell, professor i försäkring och riskhantering på Wharton School på University of Pennsylvania, som medverkar i Sjunde AP-fondens nyutkomna årsredovisning med en krönika.

"Före krisen förutspådde förvaltarna av det amerikanska socialförsäkringssystemet, U.S. Social Security Trustees, att intäkterna från systemet endast skulle täcka 75 procent av de planerade pensionsutbetalningarna inom en tolvårsperiod, på grund av en underfinansiering som beräknas ha ett nuvärde om 53 biljoner amerikanska dollar", påpekar hon och målar vidare i svart:

"Även om det är alltför tidigt att göra en prognos om covid-19-pandemins långsiktiga globala effekter finns det mycket som pekar på att det kan ta 40 år för världsekonomin att återhämta sig. Pensionssystemen kan därför inte förväntas tjäna tillräckligt på sina (minskade) investeringar för att återgå till full finansiering på mycket länge. Dessutom störtdök löneutbetalningarna, på grund av de mycket höga arbetslöshetssiffrorna, och därmed även skatteintäkterna. Resultatet är att USA:s socialförsäkringssystem riskerar att bli insolvent om bara nio år, snarare än de över tio år från idag som var förvaltarnas prognos förra året."

Lösningen? En kapning av förmånerna med i storleksordningen 25 procent eller mer.

USA är inte ensamt, det finns exempel även i Europa som är bekymmersamma. Mitchell nämner även det nederländska pensionssystemet, som tidigare var överfinansierat med 105 procent, nu bara har 70 procent av de tillgångar som krävs för att täcka utbetalningarna, vilket sannolikt kommer att leda till en sänkning av pensionerna, påpekar hon.

Under pandemin har man på flera håll i världen tillåtit medborgarna att tulla på sina pensioner i förtid, för att hantera privatekonomin, något som kan bli svårt att fylla i senare, när pandemin bromsats.

Även om det ser kärvt ut lämnar hon några förslag för att mildra situationen och nämner att det vore bra om man kunde separera tjänstepensioner från de enskilda arbetsgivarna med kollektiva garantier, en modell som redan finns på plats i Sverige.

I USA med de tjänstepensionslösningar man har där, och i många andra länder, riskerar människor att förlora anställning, inkomst och tjänstepension om ett företag går under.

En annan lösning på problemet, enligt Mitchell, är den gamla vanliga, att skjuta på pensioneringen och jobba längre. Och att staterna har koll och jobbar med detaljerade data över utvecklingen av pensionssystemens tillgångs- och skuldsidor.

Även det är något som vi redan har i Sverige i och med balanstalet och den så kallade bromsen.

Så även om det kommer att bli tufft att rädda hem pensionerna världen över ligger Sverige bra till.

Det är bara det att många inte tycker att vårt pensionssystem levererar tillräckligt höga pensioner.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907