Fackförbundet Forena kräver i dag att det ska införas en statlig garanti för de premiepensionspengar som försvunnit från spararnas konton till följd av det man kallar bedrägerier i till exempel Allra och Falcon.
Pensionsmyndigheten räknade 2019 fram att skadorna från de olika aktörerna åsamkat förluster på drygt 1,8 miljarder kr. Här har man lyckats återvinna 388 miljoner kr från Falcon Funds men det fattas fortfarande 1,5 miljarder kr som Forena anser att staten ska ersätta.
- Om staten haft ett system som gjort det möjligt att släppa in bedragare som sedan kunnat försvinna med stålarna är det inte mer än rimligt att staten ersätter de pensionssparare som drabbats, säger Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på Forena, till Pensionsnyheterna.
Han påpekar att om en sådan insättningsgaranti hade funnit på plats när bedrägerierna inträffade så hade många av de som blev bestulna på sina pensionsbesparingar kunnat kompenseras.
De hade då inte gått miste om en eventuell värdeutveckling på pengarna, säger han.
Under den långdragna juridiska processen mot de aktuella bolagen har spararna gått miste om värdeutveckling på de pengar som inte kommit tillbaka till kontona.
- Det är stora värden spararna har förlorat. Om exempelvis en pensionssparare hade 250 000 kronor på sitt premiepensionskonto innan fondbolaget förskingrade pengarna kan den sammanlagda förlusten uppskattas till 412 900 kronor vid utgången av 2020, säger han.
Beräkningen baseras på antagandet om att kapitalet skulle ha följt den genomsnittliga värdeökningen under åren 20162020.
Exakt hur spararna ska ersättas är han inte riktigt klar över. Håkan Svärdman tycker att man ska ha rätt till det tillgodohavande man hade på kontot, innan de försvann.
- Jag vet att det är svårt att beräkna men i exemplet Falcon var det ju tydligt att aktörerna där tog pengarna och stack. Då ska spararna ha rätt till de pengar som fanns där innan de tog pengarna. Eftersom det inte går att göra retroaktiva lagändringar i Sverige så tycker jag att staten ska ersätta spararna över statsbudgeten ex gratia, säger Håkan Svärdman.
Han tillägger att de människor som tappat delar av sin premiepension i de misstänkta bedrägerierna i slutänden kommer att till del ersättas av staten i alla fall.
- De som blivit av med sina premiepensioner kommer ju staten att få ersätta med bostadstillägg, så staten kommer ändå få ta en del av notan i slutänden, säger han.
Han är dock inte helt klar över vem som ska stå för notan men lutar åt att de bolag som är med på fondtorget ska kunna åläggas ett solidariskt ansvar att stå för förluster som kan uppstå.
- Så fungerar det ju inom trafikförsäkringen. Om jag skulle köra på någon med en oförsäkrad bil och skada någon så går ju alla trafikförsäkringsbolagen in och ersätter den skada som uppstått. Något liknande borde man kunna införa på Premiepensionsområdet, säger han.
Forena har även i en Novusundersökning låtit svenskarna svara på om de skulle vilja ha en insättningsgaranti i Premiepensionssystemet. 72 procent av de drygt 1 000 tillfrågade svarade ja på frågan. Sex procent svarade nej och resten hade ingen åsikt.
Forena anser nu att Pensionsgruppen bör ta upp frågan.
- Politikerna har ju duckat och suttit med armarna i kors i väntan på rättsprocesserna. Men det är ju tusentals sparare som blivit blåsta på sina pensioner och de har inte tid att vänta.
Pensionsnyheterna undrar varför bara 72 procent av spararna skulle vilja ha en insättningsgaranti. Den siffran borde ju vara 100 procent eftersom det inte i frågan finns någon skrivning om att det skulle kunna kosta något.
Premiepensionstorget ska ju upphandlas och det kommer att bli färre fonder på fondtorget. Men det betyder inte att risken för bedrägerier försvinner, enligt Håkan Svärdman.
- Det kan ju räcka med att det finns en bedragare på något bolag som hittar på något sätt att sno pengar. Sådant kan man ju aldrig helt skydda sig mot så bedragare kan alltid komma in i systemet, säger han.