Idag skickade Sverige in sitt stöd för Tysklands sak inför den kommande förhandlingen i EG-domstolen. EU-kommissionen har stämt Tyskland inför domstolen med anledning av att man med stöd i kollektivavtal inte upphandlar vissa pensionsförmåner till anställda i tyska kommuner/stadsförvaltningar. Enligt EU-kommissionen står detta i strid med flera direktiv om offentlig upphandling och även med EU-fördraget.
Det här kan verka som en långsökt fråga för den svenska regeringen att lägga sig i, men regeringen har uppvaktats av arbetsmarknadens parter i den här frågan som anser att om de skulle åläggas att handla upp tjänster i konkurrens, så skulle det vara ett ingrepp i parternas fria förhandlingsrätt.
Det monopol som parterna på kommun- och landstingsområdet gett till KPA Liv för tjänstegrupplivförsäkringarna skulle kunna vara hotat, om EG-domstolen skulle gå på EU-kommissionens linje. Även monopolet för ickevalsalternativet för KPA Pension i KAP-KL skulle kunna träffas, om domstolen går på EU-kommissionens linje.
Regeringen anför i huvudsak följande:
Bestämmelserna om upphandling enligt EU direktiven om upphandling inom EU 92/50 EEG 2004/18EG är inte tillämpliga eftersom de avtal som arbetsgivarna ingått med försäkringsgivarna har ingåtts för att förbättra de anställdas anställnings- och arbetsförhållanden.
De avtal som arbetsgivarna ingått är inte heller offentliga tjänstekontrakt i den mening som direktiven avser.
De ramavtal som det är fråga om är undantagna i det direktiv som kommissionen hänvisar till.
Regeringen hänvisar också till det så kallade Albanymålet från 1996 där man anslöt arbetstagare till en kompletterande pensionsordning som beslutats av arbetsmarknadens parter. Den ordningen, som kunde omfatta alla anställda i en bransch, bidrog till att förbättra alla anställdas pensionsnivå, en ordning som domstolen friade.
Det man skjuter in sig på är att domstolen tidigare konstaterat att direktiven om upphandlingskrav inte bara innefattar en ordning som säkerställer att konkurrensen inom den inre marknaden inte snedvrids utan även en politik på det sociala området.
Regeringen pekar också på att fackens medverkan vid urvalet av pensionsinstitut säkerställer att arbetstagarnas intressen bevakas och gör det möjligt för arbetsmarknadens parter att ha kontroll och inflytande i de företag och institut som förvaltar pensionsmedel.
Pensionsnyheterna konstaterar att den sistnämnda skrivningen verkar vara skriven innan frågorna om pensionsavtal och bonusar till ledningen i det partskontrollerade AMF började debatteras.
Avslutningsvis menar regeringen att frågor som rör anställdas pensioner inte är lämpliga att handla upp eftersom reglerna innebär att upphandlingar måste vara tidsbegränsade och att det därför är olämpligt att göra om dem eftersom det är mycket långsiktiga avtal.
Det svenska yttrandet ska nu översättas till tyska och franska. EU-kommission och Tyskland har efter det rätt att yttra sig om den svenska ståndpunkten. Dom i målet kan väntas tidigast i höst.