Avanzas utspel i dag får både ris och ros av konkurrenterna.
Max Matthiessens vice vd och marknadschef Glenn Nilsson menar att initiativet förhoppningsvis kan leda till att fler börjar spara och att detta är positivt. Särskilt eftersom Avanza vänder sig mot marknaden för nysparare.
- Vi ser en negativ trend för privat långsiktigt sparande efter att avdragsrätten försvann för privat pensionsförsäkring. Initiativ som bidrar till att fler sparar är av godo. Vår känsla är att många aktörer enbart riktat sig mot "gammalt" kapital säger Glenn Nilsson.
Fredrik Burling vd på konkurrenten och uppstickaren Advinans är dock inte lika positiv.
- Det är ett smart PR-trick av Avanza. De får tillbaka en stämpel som "good guys" utan att det kostar dem så mycket. I vår kundbas - och säkert även för Avanza - är det kunder med mycket kapital som utgör majoriteten av kapitalet, säger han.
Han tror dock att det är bra att frågan om kickbacks nu kommer upp och blir synlig för kunderna, i och med att det blir synligt och transparent när den betalas ut till småsparare som sparar i sammanhanget små belopp.
- Detta är bra för oss. Vi har länge drivit frågan att vi som rådgivare inte ska tjäna mer pengar beroende på vad kunden väljer för fonder. Det kostar oss lika mycket att hantera en dyr som en billig fond. Frågan för kunder när vi möter Avanza kommer ju givetvis bli varför de inte får rabatt efter 50 000 kr. Ganska snabbt kommer en anställd med en vanlig lön upp i 50 000 kr i sparkapital, säger han.
Företaget Lysa, som erbjuder en tjänst med automatiska konton och portföljförvaltning och tar samma avgift, oavsett vad kunden väljer. Och de lägger alltid tillbaka alla rabatter och finansierar sig i stället med en plattformsavgift.
Bolagets vd Patrik Adamson oroas dock något över att det kan bli komplicerat att beräkna och kunderna att förstå systemet.
"Generellt sett tycker jag att enkla lösningar är bättre än komplicerade. Det är svårt för kunder att hålla koll på hur och när avgiftsstrukturen förändras, för olika courtageklasser, när värdet på investeringar förändras. Förhoppningsvis är detta dock ett steg på vägen mot en finansbransch helt utan kickbacks och dolda avgifter (oavsett storlek på sparkapital). Och det är bara positivt", skriver bolagets vd Patrik Adamson till Pensionsnyheterna.
Konkurrenten Nordnet tycker att det är "intressant att det rör sig på fondmarknaden" och kommunikationschef Johan Tidestad skriver så här till Pensionsnyheterna:
Jag vet inte om Avanzas nya prismodell kommer få så stora effekter på marknaden som helhet. Det finns redan idag flera olika typer av aktörer och sätt att ta betalt för fonddistribution tillgängliga, men det är naturligtvis bättre ur konkurrenssynpunkt ju fler alternativ det finns för spararna att välja mellan."
Och även Nordnet funderar uppenbarligen över hur man ska skruva till sitt erbjudande.
"Oavsett våra konkurrenters utspel funderar vi ju hela tiden på hur vi kan skapa mesta möjliga spararnytta både beträffande pris och produkt, och hur vi kan skruva till vårt erbjudande på bästa sätt. Jag tycker dock att vi har ett riktigt starkt fonderbjudande idag med över 1 600 fonder på plattformen, flest gratisfonder av alla aktörer, egna internationella indexfonder till låg avgift och courtagefritt månadssparande i börshandlade fonder", skriver Johan Tidestad.
Värt att notera att han framhåller att 1 600 fonder är bra, liksom att Avanza trycker på att 1 300 fonder som de har är bra. Undrar om det är något som Pensionsmyndigheten och Pensionsgruppen missat. Där pågår just nu ett stort jobb som går ut på att ta bort dåliga och dyra fonder från fondtorget, något som leder till att antalet fonder med nödvändighet kommer att bli mindre.