Fackförbundet Forena slog larm om pensionssystemet för ett par veckor sedan och menade att det gav för låga pensioner och att kompensationsgraderna var otillräckliga. Faktiskt de lägsta sedan pensionssystemet infördes.
Nu har Forena, med hjälp av SCB, beräknat de verkliga pensionerna för gruppen födda 1953 län för län.
På så sätt kan man se de regionala skillnaderna och möjligen, ur ett lobbyperspektiv, väcka intresse och få publicitet genom att jämföra regioner mot varandra.
Undersökningen visar, kanske inte överraskande, att stockholmarna har högst pensioner i landet i genomsnitt. För gruppen född 1953 var snittpensionen 23 423 kr i månaden. Lägst pension har gotlänningarna med en snittpension på 18 855 kr i månaden.
Kvinnor som bor i Stockholm har genomsnittligt högre pensioner än män på Gotland, den enda region i landet där män har lägre pensioner än stockholmskvinnor.
Räknat som andel av slutlönen hamnar stockholmarna dock i botten med en kompensationsgrad på 71 procent av slutlönen. Det är i nivå med det politiska målet på en total pension från inkomst-, premie- och tjänstepension.
I Forenas tidigare rapport argumenterade man för att människor i opinionsundersökningar sagt sig föredra en kompensationsgrad på 80 procent och den drömmen uppnås inte.
Nu är måttet kompensationsgrad något som bör hanteras med försiktighet. Ingen kan äta procent eller betala hyran med den siffran. Det var något som Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr och analyschefen Ole Settergren i ett debattinlägg i SvD i oktober 2019 påpekade och skrev:
"Personer med de högsta kompensationsgraderna är i stor utsträckning personer som har haft låg inkomst före pension. Pensioneringen innebär således en ekonomisk förbättring för många med låga inkomster, förvisso från låga nivåer."
Kompensationsgraden styrs också av att människor flexar ut ur arbetslivet och kanske går ned på deltid de sista åren innan pensioneringen. Det gör underverk för kompensationsgraden i procent men ökar inte pensionen i kronor.
En annan källa till att kompensationsgraderna kan bli lägre kan också vara att vissa personer väljer att ta ut sina tjänstepensioner temporärt, till exempel på fem år snarare än livsvarigt.
I övrigt speglar Forenas undersökning i stor utsträckning det vi redan visste. Människor i glesbygd har i allmänhet lägre löner än människor i större städer. Av det följer att deras pensioner blir lägre.