Riksrevisionen har granskat utestående skatter, alltså bland annat det avdragsgilla pensionssparandet. Även om revisionen inte förordar ett direkt avskaffande av principen har man flera invändningar mot systemet som finns i dag.
Totalt har staten mellan 170 och 200 miljarder kr i utestående skatter. Det omfattar då både avdrag för pensionssparande och för uppskjuten reavinstskatt vid försäljning av bostäder. 2007 gjordes pensionssparavdrag för sammanlagt 13 miljarder kr i Sverige.
Riksrevisionen ser flera problem med skatteuppskov. Den enskilda skattebetalaren får en större osäkerhet om hur stor den slutliga skatten blir eftersom det beror på vilka skatteregler som gäller när uppskovet väl ska beskattas. Dessutom ökar risken att staten aldrig får in de utestående skatterna enligt Riksrevisionen i takt med ökad internationell rörlighet och anpassning av skattesystemen inom EES-området.
Riksrevisionen ser också en risk att Sverige inte får in skatter kopplade till pensionssparavdraget från personer som flyttar utomlands, eftersom Sveriges dubbelbeskattningsavtal med andra länder kan utgöra ett hinder för detta.
Någon utförlig redovisning av hur stort skatteuppskovet är görs inte. Det reagerar Riksrevisionen på och menar att det skiljer sig från hur andra statliga fordringar redovisas.
Riskerna för den enskilda individen är dåligt förklarade och många förstår inte innebörden av olika regeländringar. Riksrevisionen påpekar att det fortfarande finns de som pensionssparar mer än de 12 000 kr om året som är avdragsgillt, något som är en direkt förlustaffär.