NYHETSARKIVET
19 mar 2021 13:24
Nya upphandlingsmyndigheten kan ge jobb till 35 personer
Den nya nämndmyndigheten som ska upphandla fonder till premiepensionstorget ska börja sin verksamhet vid årsskiftet.

Enligt direktiven ska myndigheten lokaliseras utanför Stockholms län, vilket kan synas något opraktiskt.

De flesta av de personer som man kan tänkas vilja anställa finns nog närmare Stureplan än i Växjö, men restriktionen kommer av januariöverenskommelsen. Där sägs att det inte ska etableras några nya statliga myndigheter i Stockholms län.

Upphandlingsmyndighetens personalbas kommer antagligen att knoppas av från Pensionsmyndighetens befintliga fondtorgsavdelning.

Där finns idag ett drygt 30-tal medarbetare och de av dessa som idag jobbar med fondanalys och fondinformation skulle kunna börja på upphandlingsmyndigheten genom en verksamhetsövergång.

Sen kommer myndigheten även att behöva upphandlingskompetens och här finns det ett antal fondanalytiker som skulle kunna söka jobb på den nya myndigheten som kommer att få en enorm buying power.

På premiepensionens fondtorg hanterar man idag nästan 1700 miljarder kr och att få uppdraget att bedöma vilka som ska få vara med och vilka som inte duger är nog många som skulle vilja ha.
Detta särskilt som det antagligen kommer att komma in anbud från professionella förvaltare, nationella och internationella som tidigare inte varit intresserade av att ta sig in på fondtorget.

Det har helt enkelt varit ointressant och olönsamt att försöka synas på ett fondtorg där det tidigare fanns 800 fonder och numera knappt 500 att välja mellan och spararna inte haft en aning om vad som varit bra eller dåliga fonder.

Med ett professionellt upphandlat och slimmat fondtorg kan intresset öka och det kan bli en fjäder i hatten för dem som lyckas få en plats på det som kan bli ett av världens största fondtorg.

Bra upphandlare av kapitalförvaltningstjänster och fonder finns det bland annat hos fondförsäkringsbolagen som arbetar med att kvalitetssäkra sina fondutbud. Skandia, SEB och Länsförsäkringar kan nämnas som exempel.

Till det kommer de upphandlare som idag jobbar på AP-fonderna som kontinuerligt jobbar med att handla upp kapitalförvaltningstjänster. Frågan är bara om de vill jobba utanför Stockholms Län.

Här har nog pandemin fått många att tänka om efter ett år av distansarbete. Man kanske inte behöver sitta i Stockholms City när de som kan komma att erbjuda sina tjänster finns i hela världen.

Tittar man på kartan kan grannlänet Uppsala vara ett alternativ. Många som jobbar i Stockholm bor i Uppsala, något som till exempel gäller för statsrådet Ardalan Shekarabi (S) som skrivit under direktiven för utredningen om upphandlingsmyndigheten.

Den nya upphandlingsmyndigheten måste vara oberoende vilket innebär att man måste klippa navelsträngen till Pensionsmyndigheten.

Om man misslyckas med upphandlingarna och något går åt skogen måste det finnas någon som är ansvarig. Det innebär att myndigheten ska ta kritiken och inte skylla på Pensionsmyndigheten.

Vissa saker kan man dock dela på med myndigheten av effektivitets- och kostnadsskäl. Registratur, IT och inköp är sådana som kan komma i fråga och kanske även lokaler.

Pensionsmyndigheten har i dag kontor i finanscentrum som Gävle, Söderhamn, Växjö, Luleå och Visby men frågan hur lätt det blir att bemanna den nya upphandlingsmyndigheten om man från utredningen lägger krutet på att spara pengar på lokaler.

Tanken är ju att upphandlingen totalt sett ska spara pengar åt pensionsspararna genom att handla upp bättre fonder. Där finns det betydligt mer att hämta än vad som kan sparas in på billigare lokaler.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907