Idag kom Folksam ut med sin årsredovisning för 2020. Här tar Folksam återigen upp problemet man har med att ombilda Folksam Liv till tjänstepensionsföretag.
I Folksamsfären har KPA Livförsäkring, med riskförsäkringsrörelsen, läs TGL, ombildats vilket välsignades av FI den 1 mars. Även KPA Pension ligger i pipen för att ombildas till tjänstepensionsbolag, men för Folksam Liv uppstår problem.
Vad frågan egentligen handlar om är att Folksam Liv i sitt bestånd har både tjänstepensionsförsäkringar och övrig livförsäkring.
De associationsrättsliga reglerna för försäkringsaktiebolag gör det möjligt att överföra hela eller delar av bestånd. Det gäller dock inte för ömsesidigt bedrivna bolag där fission, alltså delning av bestånd, inte är möjligt att göra på samma sätt som gäller för aktiebolag.
Det Folksam vill göra är att dela beståndet så att de avskilda tjänstepensionsförsäkringarna flyttas in i ett tjänstepensionsbolag och att det beståndet får med sig det som hör till det beståndet i form av tillgångar och åtaganden.
I det nya bolaget ska man även få med sig till exempel periodiseringsfonder och man vill även överlåta direktägda fastigheter utan att man då drabbas av stämpelskatt.
Bolag som hittills ombildats har haft en "renare" karaktär. Det gäller till exempel AMF, som nu ansökt om ombildning, där det bara finns slattar kvar i ett tidigare privat pensionsförsäkringsbestånd som varit stängt för nyteckning under flera år.
Frågan är akut för Folksam Liv. Det har att göra med att man från och med 2022 måste ha valt väg, Solvens 2-regelverket eller tjänstepensionslagstiftningen.
Om inte skattefrågan, som egentligen är en associationsrättslig fråga, är löst 2022 måste Folksam gå in i Solvens 2 och alltså inte fortsätta följa med övergångsreglerna som då löper ut.
Alternativt låta kunderna ta den skattesmäll som kan bli följden av en delöverlåtelse av beståndet.
Får man inte nya skatteregler snabbt skulle ordningen bli att först göra allt som krävs för anpassningar till Solvens 2. Först när lagstiftaren tänkt klart skulle man kunna börja om på en resa för att ombilda bolaget till tjänstepensionsföretag.
Det blir dyrt och komplicerat.
Skandia, som i likhet med Folksam har ett blandat bestånd, meddelade i oktober att man övergav planerna på en ombildning till tjänstepensionsbolag. Det var dock delvis av andra skäl.
Folksam fortsätter dock att kämpa för att politikerna ska göra en snabb lagändring, för att göra det möjligt att göra en ombildning på ett sätt som inte får de skattekonsekvenser som de nuvarande reglerna väntas ge.
Så här skriver Folksam i sin årsredovisning:
"Idag råder inte konkurrensneutralitet på tjänstepensionsmarknaden eftersom endast kundägda försäkringsbolag drabbas av skatteeffekter vid renodling till tjänstepensionsföretag enligt tjänstepensionsregleringen, medan aktiebolag kan undvika dem. Pensionssparare, vanligtvis med kollektivavtalad tjänstepension, riskerar dessa skatteeffekter. Folksamgruppen har föreslagit att justera skattelagstiftningen så att även kundägda pensionsbolag ska kunna göra delbeståndsöverlåtelser med skattemässig kontinuitet vid renodling till tjänstepensionsföretag".
Folksam har, som vi berättat tidigare, uppvaktat finansminister Magdalena Andersson (S) och även hjälpt till att skriva om paragraferna i lagstiftningen för att undkomma de problem med skatterna som Folksam identifierat. Hittills har det dock inte hänt så mycket.
"Vi fortsätter att jobba med frågan, men inga nya besked har kommit", hälsar Folksams kommunikationschef Kajsa Forsberg Moström i ett mejl till redaktionen.