Folksams lobbande för att få regeringen att ändra i lagstiftningen för att göra det möjligt för Folksam att ombilda sig till tjänstepensionsbolag verkar inte lett till några snabba åtgärder i regeringskansliet.
Frågan, som vi beskrev i förra veckan, handlar om huruvida ömsesidiga försäkringsbolag ska kunna överlåta delbestånd till ett tjänstepensionsbolag och alltså inte göra fullständiga beståndsöverlåtelser.
I slutänden skulle Folksam (och ytterst spararna) drabbas av stora skattekonsekvenser vid ombildning om man inte har möjlighet att överföra delar av beståndet och ta med sig tillgångar och periodiseringsfonder.
I samtal med regeringskansliet verkar det inte finnas något skarpt uppdrag att förbereda ny lagstiftning.
Frågan hör inte direkt till finansmarknadsavdelningen, den önskade lagändringen ligger inte i lagen om tjänstepensionsbolag som beretts där.
De skattekonsekvenser som uppstår har inte heller rötterna i skattelagstiftningen utan det är en fråga som berör associationsrätten och då mer handlar om hur lagarna är skrivna för försäkringsaktiebolag respektive ömsesidiga försäkringsbolag.
Pensionsnyheterna har ställt frågor till finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare Johan Ekström (JE) om saken och fått följande vaga besked:
PN: Har det hänt något sedan ni uppvaktades av Folksam i ärendet för ett år sedan?
JE: Finansdepartementet analyserar fortsatt hemställan från Folksam.
PN: Hur uppfattar ni det förslag till lagändring som Folksam presenterat som skulle möjliggöra delöverlåtelser av bestånd utan skattekonsekvenser för ömsesidigt bedrivna livbolag?
JE: Hemställan bereds i Regeringskansliet och det finns inte något beslut i frågan.
PN: Hur ser ni på att Folksam anser att det i dagsläget inte råder skatteneutrala regler på området?
JE: Skattereglerna är generella. Däremot har Folksam lyft fram att de associationsrättsliga reglerna innebär att ömsesidiga försäkringsbolag och försäkringsaktiebolag behandlas olika.
PN: Finns det någon plan för genomförande så att ny lagstiftning kan vara på plats innan övergångsreglerna för Solvens 2 upphör vid utgången av 2022?
JE: Hur stort problemet är, om det bör åtgärdas och i så fall hur är ingår i den analys av hemställan som bereds i Regeringskansliet.
Folksam får fortsätta att bita på naglarna ett tag till, vad det verkar, konstaterar Pensionsnyheterna.