Under 2023 är det dags för ny upphandling av försäkringsgivare för ITP. Då har det gått fem år sedan den senaste upphandlingen 2018. Direkt efter den upphandlingen satte man sig ner för att utvärdera hur upphandlingen hade gått och vad man skulle kunna göra bättre till nästa gång.
- En sak som vi såg möjlighet att förbättra var att vi borde kunna ge försäkringsbolagen mera tid för att förbereda sig för att lämna anbud. I de två senaste upphandlingarna har det bara varit fråga om en månad sedan de tagit del av upphandlingsunderlagen. Där ser vi att man borde kunna utsträcka den tiden i en kommande upphandling, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, till Pensionsnyheterna.
Trots att man har tid på sig innan det blir dags igen har man redan nu börjat uppmarschen inför upphandlingen och diskuterar med försäkringsbolagen, både de som kom med och de som hamnade utanför senast, om andra förslag till förbättringar.
- En sak som jag skulle kunna tänka mig att ta upp med ITP-parterna handlar om att vi på något sätt inför ett golv för försäkringsavgifter. Som det nu är har bolagen inte tagit ut några försäkringsavgifter, allt täcks via fondavgifter. Men egentligen är det fel att man inte tar betalt för försäkringsskyddet separat så att det blir synligt, säger Tomas Carlsson.
Om avtalsparterna Svenskt Näringsliv och PTK sen väljer att lyssna på synpunkterna som framförs om upphandlingen får framtiden utvisa.
Nu finns ju tre tydliga modeller för hur pensionsvalen och urvalen görs, om vi håller oss till de större kollektivavtalade systemen och premiepensionen.
Anslutningsförfarande där alla som uppfyller grundläggande krav på urval, pris och prestation får vara med, något som gäller på Avtalspension SAF-LO. ITP handlar mer om skönhetstävling där man väljer ut ett begränsat antal bolag som får vara med. Till det pågår just nu förberedelserna för ett upphandlat fondtorg för premiepensionen.
I det sistnämnda fallet handlar upphandlingen inte om försäkringsbolag som ska upphandlas utan fonderna. Pensionsmyndighetens fondtorg har då rollen som fondförsäkringsbolag.
Ännu har vi inte sett exakt hur fondupphandlingen kommer att gå till men klart är att man kommer att upphandla fonder och då fokusera på egenskaper som möjlighet till hög förväntad avkastning, historisk avkastning, kapitalförvaltningsförmåga och förstås pris och kvalitet.
Den vägen skulle ITP-parterna också kunna slå in på. Det är ju ytterst de fonder som erbjuds spararna som avgör hur hög avkastning och därmed hur hög pension de kan leverera efter kostnader.
Om ITP-parterna vill skulle de därför kunna handla upp ett enda fondförsäkringsbolag och därefter börja handla upp fonder enligt det sätt man tänkt för Premiepensionen.
Det är ingen ny tanke för ITP-parterna. Den var uppe på bordet redan ett par år efter det nya avtalet om ITP slöts 2006.
Alternativt kan man söka koncession för Collectum som redan i dag är knutpunkten för ITP. Då skulle de anställda istället för att välja försäkringsbolag med tillhörande fonder istället välja fonder från ett och samma fondtorg, snarare än att ta ställning till vilket fondförsäkringsbolag som har de bästa och mest prisvärda fonderna i utbudet.
Den har idén har tillskyndare hos PTK som haft frågan uppe under åren, även om det varit tyst på senare år.
Svenskt Näringsliv har tyckt att man då kommer för nära individernas val i och med att man i den nuvarande modellen överlåter ansvaret för kvalitetssäkringen av fonderna på försäkringsbolagen. Man får då ett avstånd och bär inte det direkta ansvaret för utfallet, något som skulle bli fallet om man handlat upp en fond som visar sig vara ett ruttet ägg i äggkartongen.
Till saken hör också att Försäkringsbranschens Arbetsgivarorganisation numera ingår i Svenskt Näringsliv. Om man väljer att bara handla upp ett enda bolag eller att bara handla upp fonder, inte flera försäkringsbolag, skulle det säkert vara svårt att få med Svenskt Näringsliv.
Å andra sidan får man, läs medlemmarna, inte de priser som man skulle kunna få om man väljer att konkurrensutsätta fonder på ett ställe, vilket Pensionsmyndighetens nya nämndmyndighet ska göra.
På de upphandlade fondtorgen, läs ITP, handlar det om rabatterade retailfonder där man visserligen fått höga rabatter i procent. Men det på utgångspriser som varit avsedda för privatmarknaden och inte institutionella priser. Collectum pekar på att man sedan upphandlingarna inleddes lyckats sänka priserna med 78 procent.
Pensionsnyheterna frågade Svenskt Näringslivs enhetschef Anders Canemyr om den frågan diskuteras inför upphandlingen 2023 och fick det här mejlsvaret från honom:
"Vi är i den absoluta början av processen. Närmare detaljer kring kriterier, krav och förutsättningar som ska gälla i den upphandlingen kommer att tas fram i samarbete med vår motpart PTK."
Och Tomas Carlsson tror att den typen av förändring kan ta tid att få igenom, även om han personligen ser fördelar med den.
- Det är en fråga som kan ta tid och jag tror inte att den kommer att komma upp på bordet i upphandlingen 2023. Jag tror att mycket kommer att bero på hur Pensionsmyndighetens upphandling kommer att fungera och vad man där uppnår för resultat. Så det blir nog en senare fråga. Det skulle vara en ganska stor administrativ förändring, säger han.