Alexander Ernstberger har sedan hösten 2020 kämpat för att få rätt till det som kallas partsinsyn i målet mot honom, som nu behandlas i Svea Hovrätt.
Ernstberger har begärt att han ska få ta del av material och underlag som Pensionsmyndigheten kan ha men som inte ingår i åklagarens förundersökning.
Det är en rättighet för en åtalad att ta del av uppgifter som ligger till grund för ett åtal i brottmål men i det här fallet handlar det om uppgifter som tagits fram av Pensionsmyndigheten i ett mål om skadestånd. Myndigheten företräder ju sina sparare som förlorat pengar i Allraaffärerna.
Efter att ha nekats att ta del av handlingarna från Pensionsmyndigheten, som tidigare uppgivit att man inte har något att visa upp överklagade Ernstberger till förvaltningsrätten. Där fick han tji och överklagade. Kammarrätten har nu kommit fram till att Ernstberger har rätten på sin sida och ska alltså få ta del av material som Pensionsmyndigheten kan tänkas ha.
För juridiskt särskilt intresserade kommer här Kammarrättens resonemang:
"Pensionsmyndigheten driver i processen i allmän domstol en skadeståndstalan grundad på förmögenhetsskada genom brott, vilket utgör ett enskilt anspråk. Pensionsmyndigheten har även biträtt åtalet, vilket bl.a. innebär att myndigheten betraktas som part i brottmålsprocessen, att den har rätt att åberopa egen bevisning och att den har en självständig rätt att överklaga (20 kap. 8 § andra stycket rättegångsbalken). Det finns inget krav på att målsäganden måste biträda åtalet för att kunna driva en skadeståndstalan. Även om syftet med att biträda åtalet var att kunna bedriva en effektiv skadeståndstalan så intar Pensionsmyndigheten i praktiken en partsställning även i brottmålsprocessen. Mot denna bakgrund anser kammarrätten att Pensionsmyndighetens ärenden inte enbart avser en civilrättslig process utan även innefattar delar som avser brottmålsprocessen."