Alecta har tagit ett stort grepp på frågan kring utvecklingen för långa sjukskrivningar, alltså sådana som är längre än 90 dagar. Här har man analyserat utvecklingen för perioden 20092020. Underlaget har man hämtat från de cirka en miljon privatanställda tjänstemän som har sjukförsäkring hos Alecta via ITP.
Enligt bolaget visar analysen visar på stora skillnader i andelen sjukfall inom gruppen. Andelen sjukfall är högre bland kvinnor än män, bland äldre än yngre, och bland de med lägre lön än högre lön. Det är knappast några revolutionerande nyheter. Att vara låginkomsttagare och kvinna innebär ofta större risk för att drabbas av sjukdom.
Sett i ett längre perspektiv noteras att de senaste elva åren har sjukpensionerna nästan halverats och har gått ned från cirka fyra procent till 2,4 procent av de försäkrade.
Minskningen finns huvudsakligen i åldersgrupperna 5059 respektive 6064 år, och beror på att andelen försäkrade som uppbär sjukersättning från Försäkringskassan minskat mycket kraftigt i dessa åldersgrupper under perioden.
"Sjukpension i ITP kompletterar den ersättning som betalas ut av Försäkringskassan vid sjukdom. Regelförändringar påverkar utvecklingen av sjukfall, vilket nedgången i andelen försäkrade med sjukersättning är ett tydligt exempel på", säger Fredrik Palm, analyschef på Alecta, i en kommentar.
Men de kortare sjukskrivningarna har i stället ökat, alltså personer som får sjukpenning.
Några av de observationer som Alecta gjort ger vid handen att gruppen unga kvinnor 20-29 år får sjukpenning i högre grad än tidigare. Detta gäller oavsett löneläge. Någon motsvarande ökning bland män har man inte sett.
Inkomsten har också betydelse för antalet sjukpenningfall. I åldrarna 30-39 år och 40-49 år är det främst bland dem som har de lägsta inkomsterna man hittat de största ökningarna. I gruppen 40-49 år har andelen sjukpenningfall ökat från 1,5 till 4,3 procent i den lägsta inkomstgruppen.
Ökningen gäller även män, om än i något mindre grad. Männens andel av sjukpenningfallen har dock mer än fördubblats sedan 2009 och har gått ifrån 1,1 procent till 2,4 procent i gruppen med de lägsta inkomsterna.
Med det gedigna underlaget från Alecta handlar det nu bara om vad man kan göra åt saken.