Idag presenterar AMF Fonder sin årliga rapport om avgiftsuttagen på den svenska fondmarknaden.
Rapporten, som gjorts sedan år 2011, visar att avgiftsuttaget trendmässigt fortsätter att sjunka. År 2010 var avgiften för aktiefonder genomsnittligt 1,83 procent. Helåret 2020 var avgiften 1,52 procent, en reduktion med 0,31 procentenheter. Räknat för alla olika typer av fonder har avgifterna genomsnittligt fallit från 1,65 procent 2010 till 1,37 procent.
Undersökningen har räknat på den hela svenska fondmarknaden och då inkluderas även PPM-fonder. Någon hänsyn till de fondrabatter som skickas tillbaka till PPM-spararna tas dock inte vilket gör att totalsiffrorna för avgifterna egentligen är lägre än vad som redovisas.
Den kraftiga tillväxten i fondkapital till följd av de stigande börskurserna verka ha inneburit att svenskarna nöjer sig med tillväxten på kontona. Enligt AMF har nämligen nettosparandet minskat.
"Även om svenskarnas fondsparande fortsatte att öka och fondförmögenheten nådde en ny
rekordnivå under 2020, minskade det faktiska nettosparandet i fonder. Det största nettoinflödet ägde rum inom aktiefonder och korta räntefonder medan det skedde nettoutflöden inom hedgefonder och blandfonder. Det största nettoutflödet på 98 miljarder kronor skedde under mars 2020, när coronapandemin precis börjat få fäste i Sverige", skriver AMF i rapporten.
De sparformer som tappat inflöden är fondförsäkring och direktsparande från hushållen. Däremot fortsätter ISK att locka, något som även gäller för PPM.
Det senare kan förklaras av löneökningar och att premiepensionssystemet ännu inte är moget, det kommer fortfarande in mer pengar från nya sparare än vad pensionärerna tar ut i form av pension, en utveckling som kommer att hålla i sig i flera år framöver.
Enligt AMF är det numera tydligt att spararna blivit alltmer prismedvetna.
"I likhet med tidigare år valde svenska sparare att fortsatt investera i billigare fonder. De kapitalviktade årliga avgifterna, som visar var spararna väljer att placera sina pengar, är lägre än de genomsnittliga årliga avgifterna och har även fortsatt att minska under 2020", skriver AMF.
Att avgiftssänkningarna går långsamt beror i stor utsträckning på att fondavgifterna framför allt sjunkit på nya fonder. Det är ovanligt att fondbolagen sänker avgifter på sina stora stockar av gamla fondpengar.
De ligger tryggt där de ligger och vore ju en ekonomisk harakiri att sänka de avgifter som spararna accepterat att betala sedan länge. Och få väljer att sälja av äldre innehav för att få lägre avgifter. Detta eftersom det då uppstår oönskade reavinster.
Den kapitalviktade årliga avgiften för Sverigeregistrerade aktiefonder ligger på 0,76 procent, jämfört med den genomsnittliga årliga avgiften på 1,06 procent. Det betyder att flera stora fonder med mycket kapital tar ut lägre avgifter än den genomsnittliga fonden på marknaden.
"Den genomsnittliga årliga avgiften för huvudkategorin aktiefonder fortsatte att minska för fjärde året i rad och ligger idag på sin lägsta nivå under de senaste tio åren. Avgifterna har fortsatt pressats nedåt, både utifrån den mediala uppmärksamheten kring värdet och vikten av låga avgifter och via att allt fler svenska fondbolag fortsatt tar kostnaderna för externa analyser själva i motsats till att lägga över kostnaden på slutkunden", skriver AMF.
Rapporten omfattar 4 134 fonder, varav 2 411 aktiefonder, 995 räntefonder, 423 blandfonder och 305 fonder med alternativa investeringar. Alternativa investeringar omfattar hedgefonder, trygghets/garantifonder, råvaror och konvertibler.
Fonderna i materialet är anonymiserade och i statistiken har man inte räknat med så kallade prestationsbaserade avgifter. Genomsnitt är ju ett sätt att mäta avgifter på, men spridningen är mycket stor.
De billigaste fonderna kostar ingenting, alltså noll procent. De dyraste har årliga avgifter på 7,61 procent. Det är bara att hoppas att de senare levererar bra avkastning om spararna ska betala så mycket.
Annars skulle även den avgiften vara att likna med ekonomisk harakiri eller varför inte Ebberöds bank för spararna.