NYHETSARKIVET
25 feb 2009 11:44
Islänningar säljer inte Moderna
Affären med försäljningen av Moderna Försäkringar blir inte av. Trots att säljare och köpare varit överens om pris och villkor kommer Moderna Försäkringar och de andra dotterbolagen under Modern Finance inte att säljas. Anledningen är att de isländska ägarna inte längre vill sälja, utan nu istället tänker sig att skjuta till de pengar som saknas. Om man kan få fram några. Strategin är att övervintra och förhoppningsvis få mer betalt vid ett senare tillfälle. Fast risken är uppenbar för att Moderna Sak nu utsätts för påtryckningar från sina isländska ägare att lämna ifrån sig pengar, något som den svenska styrelsen helst vill slippa. Det ser ut som att en strid mellan de isländska mödrarna och de svenska döttrarna är under uppsegling efter uppköpsfiaskot.

I oktober 2008 började det ryktas om att Moderna Försäkringars moderbolag Moderna Finance inlett en process för att sälja dotterbolagen Moderna Sak, Moderna Liv & Pension, Banque Invik i Luxemburg och Aktie Ansvar. Detta för att skaka fram pengar till ägaren Milestone som satt illa till.

Lånade pengar

Milestone köpte hela Invik av Kinnevik för 7,4 miljarder kr 2007. Köpet skedde med lånade pengar som banken Glitnir försåg Milestone med. Men när Glitnir fick problem med sin finansiering blev läget akut. De isländska myndigheterna gav Glitnir ett så kallat moratorium vilket innebar att fordringsägare skulle ge sig till tåls medan man rekonstruerade Old Glitnir Bank. Den 16 februari begärde Glitnir ytterligare förlängning på moratoriet för att slippa sälja tillgångar. Därför blir det alltså inte någon försäljning av Modernabolagen. Åtminstone inte nu. De priser som diskuterats landar i storleksordningen 2 miljarder för de bolag som Milestone köpte för 7,4 miljarder kr för två år sedan och det är den förlusten man vill slippa ta. Den svenska Finansinspektionen har varit flitig med att skriva brev till alla inblandade och påpeka att det saknas kapital i de olika Modernabolagen. Enligt en uppgift till Pensionsnyheterna ska FI ha räknat fram att Moderna Finance behöver ett tillskott på 2 miljarder kr. Dessutom har FI försett Moderna med ett så kallat informationsföreläggande, vilket innebär att de är skyldiga att i förväg informera FI om vilka transaktioner de tänker göra. Det gäller till exempel om de vill ge eller ta upp nya interna lån. Strukturen i Moderna är annars full av lån mellan de olika bolagen. Moderna Finance lånade till exempel 450 miljoner kr av Lehman Brothers mot pant i aktierna i Moderna Sak.

Aktiebreven borta

De aktierna var ett av problemen när köpet skulle göras upp och Tryg Vesta skulle ta över. Ingen visste då var aktiebreven fanns, varför danskarna inte kunde ta över bolaget. De återfanns senare, men då hade Milestone kommit på andra tankar. Då ville man inte längre sälja. Ett skäl till det kan vara att Glitnir nu fått ett stödlån av internationella valutafonden och därför fått andrum. Så sent som den 16 februari uppgav Anders Fällman, vd för Moderna Finance, för Pensionsnyheterna att han hade hört att man skulle skjuta till 1,3 miljarder kr till Moderna Finance i ett försök till rekonstruktion. Han sa också att han som vd i Moderna Finance inte kunde kommentera saken ytterligare eftersom ”allt sköts av moderbolaget på Island”. Men även om pengarna kommer till, och här kan det vara Moderna Sak som kan råka ut för åderlåtningen, finns det koncerninterna lån mellan de olika bolagen i gruppen. Moderna Finance tjänar inga egna pengar utan lever på utdelningar från de bolag i gruppen som tjänar några. De som inte gör det lånar av Moderna Sak, något som styrelsen, med bland andra förre landshövdingen och statsrådet Björn Rosengren och Lars Nordstrand, tvingats acceptera. I försäljningsprocessen har alla varit noga med att alla ska vara på plats vid undertecknandet samtidigt, för att säkerställa att den köpeskilling som betalas hamnar på rätt ställe och inte försvinner till ”fel” fordringsägare. Det här har tagit en enorm tid att komma överens om och juristerna har ägnat dagar åt alla detaljer. Men till slut blev det alltså ett traditionellt västgötaklimax. Ingen affär. Milestone vill inte längre sälja.

Inte sälja tillgångar

Det hade man för övrigt kunnat läsa sig till på Old Glitnirs hemsida. Där stod det mycket tydligt att man inte hade för avsikt att realisera några tillgångar i första taget för att rädda banken. Och banken kontrollerade Milestone eftersom man fi nansierat köpet. Hade köparna läst det först, är det inte säkert att de varit lika sugna på att ägna tid och pengar åt att räkna på bolagen. Det hör också till saken att revisorerna tvekar om att godkänna de lån som fi nns mellan bolagen i sfären som fordringar, eftersom det bör vara åtminstone sannolikt att de kommer att betalas nån gång, vilket det inte är. I Dagens Industri den 19 februari spekulerar man till och med över om ModernaFinance är konkursmässigt, vilket borde innebära att det blir konkursförvaltaren, snarare än Milestone, som då för stå för försäljningen av dotterbolagen. Fast där är vi inte än. Enligt uppgift ska Moderna Finance faktiskt ha fått ihop en kontrollbalansräkning som slutar på plus.

Intresset kvarstår

Hur det än går finns köparnas intresse för Moderna Försäkringar kvar. Tryg Vestas vd Stine Bosse säger till Pensionsnyheterna att Moderna Sak är ett mycket välskött bolag som man gärna skulle vilja köpa. – Om de inte vill sälja är det inget vi kan göra, säger hon. Den tilltänkta köparen av Moderna Liv, enligt ryktet amerikanska Liberty Mutual, som för övrigt haft förre Skandiadirektören Lars Eric Petersson som konsult, vill fortfarande köpa bolaget. Fast det kräver förstås att det finns någon som vill sälja. Hittills är det bara Moderna Finances svenska ledning under vd Anders Fällman som visat att man velat sälja dotterbolagen. Men det fick han alltså inte. Och snart har både chefjuristen och finanschefen lämnat företaget. Det är inte utan om man undrar om Anders Fällman har det lite ensamt på kontoret på Engelbrektsplan. Ingen att bestämma över och inget att bestämma, eftersom alla beslut fattas – just det – på Island.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 3 2009.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907