NYHETSARKIVET
25 feb 2009 11:56
Fora redovisar avgiften för kapitalförvaltningen
När Fora i januari 2009 stolt förklarade att man genom upphandling fått ned avgifterna i Avtalspension SAF-LO var det bara delar av avgiften man redovisade. Den avgift som bolagen tar ut för kapitalförvaltningen redovisade man inte. Det gör att det kostar mer att spara i Avtalspension SAF-LO än de siffror som Fora anger för sina kunder och i debatten.
- Det pågår en diskussion om saken här och nu och vi kommer att publicera bolagens avgifter för kapitalförvaltningen på vår hemsida, säger Agneta Norén, vd för Fora för Pensionsnyheterna.
När Collectum handlade upp försäkringsgivare till ITP-planen tillät man avgifter i procent av det förvaltade kapitalet. Den modellen innebär att det blir högre avgifter i kronor ju längre man sparat och ju större det förvaltade kapitalet är.
Den modellen för kostnadsuttag har kritiserats eftersom stordriftsfördelar gör att det inte behöver kosta mer att förvalta ett stort belopp än ett litet, något som Fora tog fasta på i sin upphandling.
Fora krävde därför att bolagen bara skulle offerera fasta avgifter i kronor. Resultatat blev följande avgiftsstruktur:

Försäkringsgivare Försäkringsavgift
(fast årlig i kr)
Alecta 115 kr
AMF 110 kr
Folksam Liv 70 kr
Länsförsäkringar Liv 84 kr
Nordea Liv & Pension 80 kr
Swedbank Försäkring 80 kr

Problemet är bara att den här bilden inte är helt sann. Alla bolag tar ut en avgift för sin kapitalförvaltning, men den har Fora av tradition inte redovisat på sin hemsida utan hänvisar till bolagen. Avgiften, som redovisades i Collectums upphandling, finns alltså inte med i Foras.
Kapitalförvaltningsavgiften redovisas av bolagen varje år Avgiften tas ut genom att man minskar återbäringsräntan, innan man lägger ut den till kundernas försäkringar och det är först i bolagens årsredovisningar som man kan läsa sig till den. Likväl är den en kostnad, det är pengar som kunderna inte får.
Det gör att de räkneexempel som Fora använt inte stämmer.
- Vi har räknat med samma avkastning i alla bolag när vi gjort våra illustrationer eftersom vi ville redovisa effekten av sänkningen av försäkringsavgiften. Vi räknade med 7 procent i alla exempel. För att underlätta jämförelserna kommer vi inom kort att publicera kapitalförvaltningskostnaderna eftersom dessa ingick i våra bedömningar, säger Agneta Norén.
Alla årsredovisningar från 2008 är ännu inte framme men i Collectum var avgiften genomsnittligt 6 räntepunkter 2007, alltså 0,06 procent. Enligt Göran Ronge, aktuarie vid Finansinspektionen finns det bolag som har kapitalförvaltningsavgifter som ligger på minst den dubbla nivån, och då blir den mycket betydelsefull, långsiktigt.
För 2008 pekar mycket mot att den procentuella avgiften för förvaltningen ökat, eftersom de fallande börserna minskat de förvaltade volymerna. Det gör att det är en ofarlig gissning att anta att den procentuella avgiften stigit.
Den här frågan har diskuterats länge. Redan för två år sedan skrev Alectas dåvarande vd Tomas Nicolin i en debattartikel att man borde införa begreppet ”effektiv avgift”, en summering av alla avgifter i ett nyckeltal. Syftet är att förhindra möjligheten att dölja alla verkliga kostnader som går ut över spararnas kapital.
Att försäkringsbolagen har alla skäl i världen att försöka dölja sina avgifter är förståeligt. men att Fora gjort det är obegripligt.

Ur Pensionsnyheterna nr 3 2009
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907