Vid årsskiftet är det meningen att den nya nämndmyndigheten för upphandling av fonder till premiepensionstorget ska vara på plats.
Ännu finns det ingen lagrådsremiss, alltså underlag för lagstiftning, framme. Om riksdagen ska kunna anta de nya lagarna för upphandling och den nya myndighetens verksamhet börjar det nu brinna i knutarna.
Enligt Erik Fransson, som leder utredningen om det nya fondtorget och den nya nämndmyndigheten, finns det ännu inte någon lagrådsremiss framme som man kan skicka till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Han kommer därefter lämna över den till Pensionsgruppen som då ska kunna komma med synpunkter på innehållet - innan den skickas till Lagrådet.
- Visst är det tajt om tid, men det har hänt en hel del under sommaren och socialdepartementets arbete med lagrådsremissen har fortsatt under sommaren, men jag vill inte säga något om när den kan vara klar, säger Erik Fransson till Pensionsnyheterna.
Räknar man på fingrarna finns det en risk att riksdagen inte hinner med att fatta beslut, om inte den politiska processen oljas upp ordentligt. Efter en lagrådsremiss ska det göras en proposition som tar hänsyn till alla synpunkter som kan komma från departementen och politiken, vilket kan dra ut på tiden.
Pensionsgruppen har ju ingen historia av att snabbt komma överens utan där är det mer regel än undantag att frågor dras i långbänk och att man använder bromsolja snarare än smörjolja i processerna.
Och väl i riksdagen ska propositionen behandlas i utskotten vilket också brukar ta en hel del tid i anspråk.
Enligt Erik Fransson är det dock ingen stor fråga om det skulle bli någon eller några månaders försening.
- Det viktiga att den nya myndigheten kommer på plats, sen om det skulle försenas så att det blir under första eller andra kvartalet 2022 är inte så viktigt, säger han till Pensionsnyheterna.
Men om en utredning ska lämna sin läxa till politikerna och märker att man inte hinner med krävs det tilläggsdirektiv där man ändrar deadline. Någon sådan begäran har utredningen inte lämnat in, enligt Erik Fransson.
- Men det kan ju komma ett tilläggsdirektiv ändå, säger han.
Stalltipset blir att det kommer att finnas en ny nämndmyndighet på plats under 2022 men kanske inte på nyårsdagen utan något senare.