Svenskt Näringsliv, PTK och Collectum kräver nu att regeringen ser över inkomstskattelagen för att göra det möjligt att pausa utbetalningar av tjänstepensioner.
I inkomstskattelagen finns sedan länge ett kvalitativt krav som innebär att utbetalningar från pensionsförsäkringar inte får tas ut på kortare tid än fem år och då med oförändrade eller stigande belopp.
- Det har ju blivit allt vanligare att människor kombinerar arbete och pension. Om man då redan börjat ta ut sin pension och man erbjuds ett jobb så kan det i vissa inkomstlägen innebära att man får en högre marginalskatt och av det skälet kanske väljer att avstå den extra inkomsten, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, till Pensionsnyheterna.
Just nu har avtalsparterna på tjänstemannasidan rullat ut en debattartikel över landsortstidningarna där man beskriver problemet och vill att regeringen tar tag i frågan.
Undertecknare är Svenskt Näringslivs Ingvar Backle och PTK:s Dan Wallberg, tillsammans med Tomas Carlsson.
- Som vi ser det är det en ganska marginell förändring som bör vara enkel att göra. Det ursprungliga skälet till att skatteregeln i IL kom till var ju för att man inte i den gamla världen skulle göra avdrag i deklarationen för pensionsförsäkringar och sedan kunna ta ut dem direkt efter. Men eftersom avdragsrätten slopats för privata pensionsförsäkringar finns ju inte det problemet kvar. Och om staten skulle vara orolig för några konsekvenser borde man kunna utforma reglerna så att det bara skulle gälla för tjänstepensioner, säger Tomas Carlsson.
Problemet är inte obekant. Riksrevisionen har påtalat problemet och även Pensionsgruppen har nosat på frågan.
Återstår bara att se om det går att lägga till den här reformen till listan över viktiga reformer på listan och tillsätta en utredning eller i vart fall skriva en promemoria med förslag.
Politiskt är det nog inget parti som skulle tycka illa om den föreslagna justeringen. Det skulle ju kunna innebära att fler kan fortsätta att jobba utan att riskera att stora delar av lönen för ett extra jobb går bort i skatt. Om det blir möjligt att pausa pensionen kan det problemet hanteras och pensionsplaneringen blir enklare för den växande gruppen jobbonärer.
Frågan är bara om regeringen lägger krut på en reform som alla gillar, när utredningsresurserna är begränsade. Vi går ju mot en valrörelse och då är det snarare reformer som kan dra röster till det egna partiet som man vill trumpeta ut via valaffischerna.