PTK:s förhandlingsframställan till motparten Svenskt Näringsliv om att förlänga pensionsintjänandet upp i åldrarna kommer inte att bli någon quick fix.
Att ta bort 65-årsgränsen för premieinbetalningar och låta den följa med upp i åldrarna, kommer ju att göra det dyrare än idag för arbetsgivarna om man enligt kollektivavtalet kan bli skyldig att betala pensionsavgifter även efter 65 års ålder, där gränsen går idag.
Detta om inte den anställde lyckas förhandla till sig en lösning som ger pensionsrätt direkt med sin arbetsgivare.
Enligt Martin Wästfelt, förhandlingschef på PTK, är det en helt nödvändig fråga att driva för PTK. Medellivslängden ökar och medlemmarna väljer i växande utsträckning att förlänga sina arbetsliv genom att fortsätta jobba efter 65-årsdagen. Det ger ny pensionsrätt i allmän pension, men inte någon utökad rätt till tjänstepension.
- Vi har ännu inte inlett några förhandlingar men det kommer att ske under hösten. Ett problem är ju att arbetsgivarna varit tydliga med att de tycker att 65 års pensionsålder är bra och att de inte vill ändra den, säger Martin Wästfelt till Pensionsnyheterna.
Han vill inte säga något om vilka krav PTK kan ställa i den kommande förhandlingen eller hur man praktiskt ska åstadkomma den förändring man vill ha.
Han vill inte heller gå in på om man planerar att ge sig på även den förmånsbestämda ITP 2-pensionen. Den är ju skapad för ett intjänande från 28 till 65 års ålder och när den är slutbetald ger den ju inga ytterligare premier för den som jobbar vidare.
På fråga om man inte kan komplettera det intjänandet med en ITP 1-lösning efter 65 år säger Martin Wästfelt att det finns många olika sätt att lösa det.
- Jag kan inte säga något om hur man rent praktiskt ska åstadkomma förändringen, men frågan är viktig för våra medlemmar och det är därför vi gjort vår förhandlingsframställan, säger han.