I fredags kunde vi berätta att avtalsparterna Svenskt Näringsliv och PTK nu trycker på för att få en lagändring till stånd som gör det möjligt att pausa utbetalning av tjänstepension.
I dagsläget är det ju inte tillåtet enligt skattereglerna och här har Pensionsgruppen och även Riksrevisionen påpekat att man borde ändra i Inkomstskattelagen för att göra det möjligt.
När allt fler väljer att flexa sig ut ur arbetslivet genom att kombinera arbete med pension kan det vara intressant för människor att kunna ändra i pågående utbetalningar av tjänstepension, något som parterna och flera andra gärna vill se.
Det visar sig nu att frågan redan är hanterad och förslag till hur lagen skulle skrivas är redan formulerat för att komma runt problemet. Som det nu är måste ju en pensionsförsäkring betalas ut under lägst fem år och till samma eller stigande belopp.
Förslag till ändring av regeln gjordes redan för sex år sedan av Tjänstepensionsbeskattningsutredningen (SOU 2015:68) under utredare Hases Per Sjöblom.
I förslag till lag har utredningen lagt till en skrivning i inkomstskattelagens 10 kapitel, 11§ där det står:
"Kravet på samma eller stigande pensionsbelopp under de första fem åren hindrar inte heller att ett uppehåll görs i pågående utbetalningar av ålderspension. Utbetalning efter ett uppehåll ska, under den tid som återstår av femårsperioden, ske med lägst samma belopp som före uppehållet eller med stigande belopp."
- Den utredningen är fortfarande under beredning i regeringskansliet, säger Johanna Mihaic, departementsråd och chef för enheten inkomstskatt och tullavgifter på finansdepartementet, till Pensionsnyheterna.
Så även om man inte skulle behöva göra lagändringar av alla de förslag som man för fram i den 480 sidor långa utredningen, skulle man alltså inte behöva börja om från början.
Det är bara att klippa och klistra bland författningsförslagen.
Det krävs dock att Johanna Mihaic och hennes medarbetare får uppdraget av regeringen att formulera en promemoria och skicka ut den på remiss. Det behöver nog inte ta sex år till, utan borde kunna gå betydligt snabbare, om den politiska viljan finns.