NYHETSARKIVET
24 aug 2021 14:23
Penningtvättsregler bör inte tillämpas på tjänstepensionsverksamhet
Svensk Försäkring vill i sitt konsultationssvar om EU:s nya penningtvättsregelverk att finansdepartementet under kommande EU-förhandlingar ska driva frågan om att undanta all tjänstepensionsverksamhet från penningtvättsregelverket.

Detta eftersom man tycker att det är konstigt att det kommande penningtvättsregelverket från EU kommer att omfatta livbolag med tjänstepensionsverksamhet men inte de nya tjänstepensionsbolagen.

De är undantagna och slipper ifrån reglerna eftersom lagstiftaren bedömt att riskerna är för små för att tjänstepensionsverksamhet, ofta under kollektivavtal, ska innebära stora risker för penningtvätt.

EU-kommissionen presenterade nyligen ett lagstiftningspaket som innebär grundläggande förändringar på penningtvättsområdet.

Regler som försäkringsföretag ska tillämpa ska enligt förslagen finnas i en direkt tillämplig EU-förordning och reglerna kommer därmed inte längre att finnas i nationell lagstiftning.

EU-kommissionen vill även inrätta en ny EU-myndighet med ansvar för penningtvättsfrågor.Den nya myndigheten föreslås bland annat utöva direkt tillsyn över vissa företag med gränsöverskridande verksamhet och höga penningtvättsrisker.

Finansdepartementet har skickat ut förslagen för synpunkter innan de nu ska börja förhandlas på EU-nivå. Svensk Försäkring framhåller i sitt yttrande vikten av att regelverket är riskbaserat. Då kan resurser användas där de gör störst nytta.

"Vi är därför tveksamma till att reglerna ska finnas i en EU-förordning i stället för i den svenska penningtvättslagen", säger Svensk Försäkrings chefsjurist Johan Lundström och fortsätter:

"Förslaget innebär ökad detaljreglering och minskat utrymme för att anpassa EU-regleringen till nationella förhållanden. Vi ser också tydliga risker om den direkta tillsynen över verksamhetsutövarna i större utsträckning flyttas till EU-nivån. Branschen sätter värde på Finansinspektionens roll i tillsynen."

Det här känns igen från lobbyinsatserna som gjordes när det var strid om bland annat kapitalkraven för de nya tjänstepensionsbolagen.

De bolag som följde försäkringsrörelselagens regler enligt Solvens 2 kämpade då hårt för att tjänstepensionsbolagen inte skulle komma billigare undan. Det kunde påverka konkurrensen på marknaden framhöll man.

Då var parollen, same risks, same rules. Det ser nu ut som att det stridsropet borde kunna användas även på framtida regelverk om penningtvätt.

De nya reglerna ska nu förhandlas och införas 2025, om allt går enligt planerna, något som Pensionsnyheterna tills vidare väljer att tvivla på.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907