NYHETSARKIVET
26 aug 2021 14:00
Jobbonärer är oftare hoppjerkor än andra
De så kallade jobbonärerna, alltså människor som fortsätter att jobba trots att de börjat ta ut pension, verkar ha en särskild egenhet. De är mer benägna än andra att byta jobb.

Visserligen fortsätter de flesta jobbonärerna, sex av tio, på sina gamla jobb. Men fyra av tio byter jobb, vilket innebär att de har en högre rörlighet än genomsnittet. Tre av tio fortsätter att jobba i egna företag, efter det att de börjat ta ut pension.

Det visar en undersökning som Pensionsmyndigheten gjort och som publiceras idag.

"Den höga andelen jobbonärer som byter arbetsplats förvånar och går lite på tvärs med min tidigare uppfattning om äldres rörlighet på arbetsmarknaden. Det är positivt vid första anblicken, men rörligheten kan ju också bero på att relativt många inte får arbeta kvar på sina tidigare arbetsplatser", säger Ann-Christine Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten.

Undersökningen visar också att det finns två ytterkanter när det gäller varför man fortsätter att jobba. Den ena kanten menar att det är roligt och socialt och att de känner sig behövda. Den andra kanten representeras av dem som känner sig tvungna att jobba vidare för att de har låg pension och att de behöver pengarna.

En majoritet, två tredjedelar av jobbonärerna, har enligt undersökningen kollat skatteeffekterna av att de kombinerar pension med lönearbete.

"Det är bra att undersöka hur skatten ändras. En jobbonär får två inkomster och risken finns att man når en inkomstnivå som kräver att man måste betala statlig skatt. Samtidigt är det bra att veta att man betalar en lägre skatt både på lön och pension från det året man fyller 66 år", säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

66-åringarna hamnar i vad som kan liknas vid ett skatteparadis om de fortsätter att lönearbeta, åtminstone med svenska mått mätt.

Som ett exempel kan nämnas att en person med en lön på 32 000 kronor i månaden beskattas med cirka 23 procent innan 66 år medan samma lön beskattas med 15 procent efter 66 års ålder. Den lägre skatten kan då användas för att gå ned i tjänstetid utan att den samlade pensions- och löneinkomsten sjunker.

Pensionsmyndighetens undersökning visar att en majoritet av jobbonärerna, nio av tio tillfrågade, arbetar deltid.

Sju av tio arbetar 20 timmar per vecka eller mindre, två av tio arbetade deltid även innan de började ta ut allmän pension. Några av de svarande i undersökningen uttrycker att de vill trappa ner arbetstiden innan de blir pensionärer på heltid.

Sju av tio tillfrågade jobbonärer tar utöver den allmänna pensionen även ut tjänstepension.

Undersökningen genomfördes i juni 2021 via undersökningsföretaget Demoskop i form av en webbenkät inom ramen för Norstats webbpanel.

Urvalet bestod av ett riksrepresentativt urval bland personer mellan 62 och 70 år där de inledande frågorna ringade in målgruppen för studien: de som påbörjat uttag av allmän pension och samtidigt yrkesarbetar. Totalt genomfördes 485 intervjuer med målgruppen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907