Igår kunde tidningen Affärsvärlden avslöja att Handelsbanken inlett ett arbete för att slopa fondprovisionerna, alltså den så kallade kickbacken.
Istället ska man enligt Affärsvärldens uppgifter övergå till en plattformsmodell, alltså att kunderna betalar en avgift för att få tillgång till fondplattformen medan kickbacken återläggs.
Handelsbankens fondbolag slutade i oktober 2020 med att betala provisioner till banken med undantag för en mindre ersättning för IT-kostnader, skriver Affärsvärlden.
För svenska förhållanden är det här en stor förändring. Systemet med kickbacks finns överallt och betalar för distributionen av fonderna. Ofta är kickbacken omkring hälften av förvaltningsavgiften.
Men nykomlingar som bland andra Fondo och SAVR har visat att det går att ta betalt på andra sätt än via provisioner.
Då använder man istället en plattformsavgift som kunderna betalar medan kickbacken läggs tillbaka till kundernas konton. Det gör att avgifterna kan sänkas, ibland med hälften av förvaltningsavgiften.
Om det är det som Handelsbanken nu planerar så är det ett större skifte som lär skaka om på riktigt.
Utmanarna har alltså lyckats utmana de stora aktörerna i så stor utsträckning att en av de större på marknaden, Handelsbanken, nu av Affärsvärldens uppgifter att döma, är på väg att ta skeden i vacker hand.
Det här bör skrämma upp jättarna Avanza och Nordnet som nästan helt lever på provisionsintäkter och de kan tvingas att följa efter, även om de säkert inte vill.
Så länge plattformsavgifterna hålls nere är omvandlingen ren vinst för spararna. I Fondos fall har man ingen plattformsavgift alls utan räknar med att kunderna ska komplettera sparandet med tilläggstjänster som man kan tjäna pengar på. SAVR tar en avgift på 0,09 procent av kapitalet.
Pensionsnyheterna fick i går höra om reaktioner från andra aktörer där en av de mest kärnfulla var "Va, Handelsbanken? Ska de slopa kickbacken? Det trodde jag aldrig."
Nu vet vi inte om Affärsvärldens uppgifter är sanna eller inte. Men ingen rök utan eld har vi hört förr.