Styrelsen i SEB Pension och Försäkring AB har fattat beslut om att göra en så kallad engångsallokering på motsvarande 5,5 procent av försäkringskapitalet för tjänstepension och 4,0 procent för övrig livförsäkring.
Det innebär att kunderna i bolaget får dela på motsvarande drygt en miljard kronor, som fördelas mellan 140 000 försäkringar. Rent matematiskt ger det ett snitt på 7 100 kr per försäkring.
"Portföljen har de senaste åren präglats av hög avkastning och vår strategi, med en väldiversifierad portfölj, har lett till att vi lyckats hantera de stora svängningar som följt i pandemins spår. Vi är nu väl positionerade för att fortsätta leverera en stabil och god avkastning med ett stort fokus på hållbara investeringar", säger Pontus Bergekrans, Investeringschef.
Beloppet för engångsallokeringen, alltså den extra räntan, beräknades på försäkringens värde per den 1 augusti 2021 och tillfördes återbäringsdelen i försäkringarna per den 1 september.
Kunderna i SEB:s traditionella försäkring har vid två tidigare tillfällen fått ta del av engångsallokeringar. År 2013 fördelades motsvarande 13 respektive 18 procent för kunder med tjänstepension och övrig livförsäkring.
År 2015 var det dags igen. Då fördelades 8 respektive 12 procent i de båda portföljerna. Efter den extra räntan har kunder med tjänstepension i SEB:s traditionella försäkring i snitt fått 6,9 procent i återbäringsränta under de senaste tio åren (oktober 2011 september 2021). Kunder med övrig livförsäkring under samma period har haft en genomsnittlig återbäringsränta på 7,1 procent.
Per den 1 september är även återbäringsräntan i de båda portföljerna höjd till 5 procent från 4,5 respektive 4,0 procent. KOVÅ-graden, alltså den kollektivt ofördelade villkorade återbäringen efter engångsallokeringen den 1 september 2021, är ca 109 procent för tjänstepension och ca 109 procent för övrig livförsäkring. Totalt förvaltar bolaget 17,2 miljarder kr i tjänstepension och 10,2 miljarder kr för övrig livförsäkring.
Detta läser Pensionsnyheterna på SEB:s hemsida.