NYHETSARKIVET
7 maj 2009 12:25
20 000 väntar på flytt i Fora
Igår var det tätt mellan mötena för kryssvalsbolagen på Fora-området. Först hölls ett möte på Fora där de trilskande försäkringsbolagen fick berätta om sin oro för flyttrutinen som ska användas vid flytt av försäkringar via Fora. Därefter fortsatte man till ytterligare ett möte på Finansinspektionen för att fortsätta diskussionen.

Bolagen är oroliga för att Foras flyttrutin inte uppfyller Finansinspektionens krav på information i samband med flytt. Detta eftersom en sparare som anmäler att han vill flytta får vänta i tio dagar innan information går till det avgivande försäkringsbolaget om att flytt anmälts. I det läget får inte kunden information om kapitalets storlek om han inte själv tar kontakt med avgivande bolag, som då får möjlighet att informera om olika konsekvenser av en flytt. Bolagen är mycket tveksamma till att detta är tillräckligt.

Enligt Finansinspektör Magnus Bergman på Finansinspektionen, var mötet ett informationsmöte. Man ska nu ”diskutera frågan internt” och först därefter kommer man med besked.

- Vi avsåg höra både Foras och bolagens syn på läget kring flytten. Det här sammanfaller med en större översyn av informationsföreskrifterna för liv- och skadeförsäkring där vi redan skickat ut ett förslag till nya föreskrifter på en remissrunda under 2008. Det kan bli så att de här frågorna behandlas som ett tillägg i en ny remissomgång om nya föreskrifter som kan komma att skickas ut inom kort, säger Magnus Bergman.

Enligt uppgifter från en person som deltog i mötet på FI igår kunde man ”uppfatta det som att FI inte tyckte att den information som ska gå till spararna var tillfyllest med den ordning som Fora har”.

Nu är frågan om Fora kan ordna sin flyttrutin så att den uppfyller de krav som försäkringsbolagen har på informationen till flyttaren och vidare om Foras rutin kommer att fungera så snabbt att det inte finns risk för att det avgivande bolaget inte klarar av att skicka kontrolluppgifter till Skatteverket.

Om detta inte sker inom 14 dagar efter en flytt riskerar man enligt reglerna att försäkringen avskattas, något som alla inblandade vill undvika. Problemet ligger då i att avgivande bolag inte har ett försäkringsnummer i det mottagande bolaget innan man skickar i väg pengarna, något som krävs för att man ska kunna skicka kontrolluppgift till Skatteverket.

- Vi måste ha alla uppgifter när vi skickar pengar och med den rutin som Fora har är det väldigt många steg som måste klaffa, säger Skandias Björn Dannberg, ansvarig för partskontakter i bolaget.

Skandia är ett av de bolag som bara kan förlora på flytträtt eftersom de inte ville vara med i den nya upphandlingen och alltså inte är möjliga att flytta till.

- Jag kan förstå försäkringsbolagens oro för avskattningsproblemen men vi har nu kontrollerat vår rutin och vi anser att den håller. Det vi enades om i går var att vi går tillbaka ett steg till och ser över om det finns något ytterligare vi kan göra för att det inte ska kunna uppstå några problem, säger Agneta Norén, vd för Fora till Pensionsnyheterna.

Nu börjar det dessutom bli lite bråttom eftersom många redan anmält intresse för flytt.

- Vi har ju redan vår flyttrutin igång och det finns redan 20 000 försäkringar där vi fått in anmälan om flytt. I slutet av maj måste vi börja ta hand om dem. Men jag är fortfarande optimistisk och tror att vi kan hitta någon variant som gör att vi kan minska deras oro för den hypotetiska risken för avskattning, säger Agneta Norén.

Enligt Björn Dannberg kan man inte flytta några pengar med mindre än att man säkerställt att rutinerna håller och därför ligger bollen nu hos Fora och FI. De bolag som vägrar flytt vill inte riskera att bryta mot lagen.

- Ett avtal kan inte uppfyllas om det förutsätter att man bryter mot lagar och avtal, säger Björn Dannberg.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907