NYHETSARKIVET
20 sep 2021 13:08
Branschen kan inte enas om gemensam pensionsålder för prognoserna
Trots två års diskussioner om att ändra den nuvarande prognosstandarden, så kan inte branschen och Pensionsmyndigheten enas om vilken pensionsålder som ska användas i den nya prognosstandarden.

I slutet av oktober ska riksdagen anta införandet av en riktålder i pensionssystemet och den 11 oktober har Pensionsmyndigheten kallat till möte med branschen. Detta för att göra slutjusteringar i den nya prognosstandarden, som ska gälla från årsskiftet.

Striden har pågått länge och lite tyder på att parterna blir eniga vid mötet den 11 oktober. Så här förklarar Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, hur läget ser ut:

- Som det ser ut idag kan vi inte nå enighet om vilken pensionsålder som ska användas i prognosstandarden. Pensionsmyndighetens uppfattning har hela tiden varit att det bästa vore om riktåldern för varje årskull används även för tjänstepensionen, men det vägrar branschen att gå med på. Vi har därför ändrat uppfattning, så standarden blir utformad så att varje leverantör får välja en förvald pensionsålder och att man därigenom tvingar användaren att välja pensionsålder vid en prognos. Men inte heller denna kompromiss vill branschen acceptera. De vill att den pensionsålder som står i respektive avtal ska gälla. Men eftersom det är olika pensionsåldrar, så kommer det att leda till ett informationskaos som myndigheten inte vill medverka till. Når vi inte någon enighet, så kommer Pensionsmyndigheten därför att avvika från prognosstandarden vad gäller pensionsålder.

Prognosstandarden för allmän pension måste ändras vid införandet av riktålder. I den nuvarande standarden står det: "Om ingen fast pensionsålder finns för aktuell försäkring ska pensionsåldern 65 år användas".

Pensionsmyndigheten vill ändra detta till: "Som förvald pensionsålder i pensionsprognosen ska riktålder för respektive årskull användas i alla avtal där det är möjligt".

Prognosstandarden består av tio faktorer som påverkar pensionsutfallet. Det är sex generella faktorer och fyra produktspecifika faktorer.

Parterna har enats om justeringar i den nya prognosstandarden vad gäller bland annat avkastning under spartiden. Men när det gäller presentation av prognosen, så kan parterna inte enas - i alla fall inte ännu.

- Det är synd. De miljoner pensionsprognoser som minPension levererar är branschens största informationsframgång hittills. Pensionsmyndighetens önskemål är att den information som lämnas i pensionsprognoserna fortsatt bygger på så enhetliga data som möjligt, för att undvika förvirring hos användarna, säger Ole Settergren.

/Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907