Vänsterpartiet har nu lämnat en partimotion till riksdagen där man tar rejäla grepp för att komma tillrätta med de orättvisor partiet ser i dagens pensionssystem.
Vänsterpartiet är ju, i likhet med Sverigedemokraterna, helt fria att komma med förslag utan att prata ihop sig med Pensionsgruppen. De är ju inte med där och därför kan man sägas ha högt i tak.
I motionen framhåller V att Pensionsgruppen "saknar demokratisk legitimitet". V anser också att hela pensionsöverenskommelsen aldrig visades upp och prövades i något allmänt val vilket fått konsekvenser, menar partiet.
"Överenskommelsen är en konstruktion som saknar väljarförankring och lösningen med en pensionsgrupp som står över partipolitiken hindrar nödvändiga reformer. I dag är det också uppenbart att konsekvenserna inte är acceptabla", står det i motionen från V.
"Pensionsfrågorna är undantagna från de normala demokratiska beslutsvägarna och därför bör den nuvarande Pensionsgruppen upplösas och riksdagen bör återfå sin makt och sitt inflytande över pensionsfrågan", skriver partiet som vill ha ett nytt pensionssystem. I väntan på ett sådant ska "Pensionsgruppens möten, handlingar och underlag inför dem samt protokollen från dem bör göras offentliga."
Partiet har lagt ned ett stort arbete och motionen är på 15 sidor. Här finns förslag om att höja inbetalningarna till pensionssystemet istället för att höja pensionsåldern, eftersom många inte klarar av att jobba så länge som krävs.
"Förslaget om höjd pensionsålder motiveras med att vi lever längre och klarar av att arbeta längre. Det är en delvis missvisande bild. Medellivslängden skiljer sig kraftigt mellan olika grupper i samhället och klyftorna i arbetslivet ökar. Bland kvinnor med förgymnasial utbildning har den förväntade medellivslängden förkortats för 30-åringar mellan perioderna 2011 2015 och 2016 2020, och bland män med förgymnasial utbildning står den stilla", skriver V som även vill ge sig på tekniken med delningstalen.
Här anser man att "konstruktionen med delningstal bör ses över i syfte att minska de negativa konsekvenserna för dem som börjat arbeta tidigt och därför går i pension tidigare."
Vänsterpartiet tycker att antalet år i arbetslivet ska beaktas och ska spela större roll än åldern, något som för Pensionsnyheterna för tankarna till ATP-systemet.
Partiet tycker att regeringen ska dra tillbaka förslaget om riktåldrarna och sänka pensionsåldrarna, snarare än att höja dem. Dessutom vill man, som vi skrivit tidigare, satsa fem miljarder kr extra på garantipensionerna och möjliggöra en höjning på 800 kr i månaden för garantipensionärer.
Dessutom kräver partiet att garantipensionen ska indexeras mot inkomstbasbeloppet, inte mot prisbasbeloppet som är fallet idag.
Avslutningsvis tar man fram ett gammalt krav som innebär att man vill slopa premiepensionen och låta alla nya avgifter gå till inkomstpensionssystemet.
"När det(premiepensionssystemet, reds anm) infördes hette det att valfriheten skulle vara begränsad, intresset av säkerhet skulle dominera och en garanterad minimiavkastning skulle införas. En sådan ordning skulle ge en riskutjämning. En garanterad avkastning skulle också ge en realistisk utgångspunkt för prognoser över hur stora dessa pensioner skulle kunna förväntas bli."
Partiet ger sig också på de myndigheter som ansvarat för systemet och inte hade bättre koll vilket gjorde det möjligt för ägarna till Allra och Falcon att berika sig på spararnas bekostnad.
"Att myndigheterna inte haft överblick måste betecknas som skandalöst. Det är en sak att själv välja att förvalta sina pengar i riskabla fonder, en helt annan när alla mer eller mindre tvingas göra det. Vänsterpartiet menar att det är fel att det spekuleras med pensionspengar på detta sätt."