I somras presenterades utredningen "Om folkbokföring, samordningsnummer och identitetsnummer", som ska göra det lättare att hålla rätt på vilka som bor i Sverige och vilka som inte gör det.
Utredningen har haft i uppdrag att föreslå åtgärder som förbättrar förutsättningarna för att en persons bosättning fastställs korrekt och att rätt personuppgifter registreras i folkbokföringsdatabasen om dem som är folkbokförda.
Det övergripande syftet med utredningen har varit att åstadkomma ett regelverk som ökar folkbokföringens tillförlitlighet och förhindrar att uppgifterna i folkbokföringen kan utnyttjas på ett felaktigt sätt.
Utredningen föreslår bland annat att Skatteverket, om en person flyttar till Sverige, ska kunna kräva personlig inställelse hos myndigheten.
Där ska man kunna granska och visa id-handlingar och dessa ska jämföras med eventuella handlingar som lämnats tidigare.
Man vill även ge möjlighet till insamling av biometriska uppgifter, typ fingeravtryck, som ska kunna jämföras med befintliga ID-handlingar.
Utredningen har varit ute på remiss sedan i juni och idag har Svensk Försäkring i sitt remissvar förklarat att man tillstyrker utredningens förslag, som man finner "nödvändiga och välavvägda".
I sitt remissvar skriver Svensk Försäkring att man skulle vilja se ytterligare några förslag för att få bättre ordning när det gäller personnummer och så kallade samordningsnummer.
Bland annat vill man att historiken för personer som haft ett eller flera så kallade samordningsnummer ska kunna sparas längre för att man ska vara säker på vilken person som försäkras och skriver:
"Försäkringsföretag och tjänstepensionsföretag har i vissa fall behov av att få tillgång till samtliga nummer, även ostyrkta (osäkra) samordningsnummer. Ett sådant behov finns bland annat för att kunna beräkna en persons livslånga pension. En person kan inledningsvis ha tilldelats ett eller flera samordningsnummer och sedermera även erhållit ett personnummer. I ett sådant fall behövs tillgång till samtliga nummer for att kunna beräkna personens totala pension. Detta hjälper således inte bara företagen i deras handläggning utan är även till gagn för den enskilde, som annars kan riskera att gå miste om viss ersättning".
Att införa den nya ordningen kan vara komplicerat i alla försäkrings- och tjänstepensionsföretagens olika system. Svensk Försäkring vill därför att de ska få ett extra halvår på sig för att leva upp till den nya ordningen.
Det betyder att man vill att det nya regelverket, när det beslutats av riksdagen, ska börja gälla per den 1 juli 2023, snarare än vid årsskiftet, 2022/2023 vilket utredningen föreslog.