Det är omfattande ändringsförslag av Solvens 2, som EU-kommissionen presenterade nyligen. Ändringarna syftar främst till att regelverket ska ta mer hänsyn till försäkringsindustrins långsiktiga natur. Detta för att en större del av försäkringsbranschens investeringar ska styras mot EU:s kapitalmarknadsunion (CMU) och till klimatmålen.
När Solvens 2 trädde i kraft 2016, beslutades det att EU-kommissionen skulle göra en översyn av regelverket vart femte år. EU:s tillsynsmyndighet på området, Eiopa, har tillsammans med EU-kommissionen gjort omfattande konsultationer med branschen och andra intressenter.
Eiopa lämnade sina förslag till ändringar i december 2020 och EU-kommissionen lämnade sitt slutsförslag till revidering av Solvens 2 i slutet av september 2021. Det kan konstateras att EU-kommissionen vill gå längre än vad Eiopa och branschen vill.
Försäkringsgivare i EU hade, enligt EU-kommissionen, vid utgången av 2020 tillgångar värda över 10 000 miljarder euro och hade reserverat 7 000 miljarder euro för framtida försäkringsåtaganden.
Försäkringsbranschen inom EU fick in premieintäkter på över 1 000 miljarder euro under 2020 och betalade ut 800 miljarder euro i försäkringskrav.
Den genomsnittliga solvenskvoten låg på betryggande 235 procent. EU-kommissionen vill att en större andel av försäkringsbranschens investeringskapital ska gå till att uppfylla EU:s politiska prioriteringar kring kapitalmarknadsunionen (CMU) och klimatmålen. Det behövs till exempel 350 miljarder euro i investeringar i den planerade energiomställningen till 2030.
EU-kommissionen listar fem mål med revideringen av Solvens 2:
1. Förbättra riskkänslighet och förhindra kortsiktig volatilitet i företagens solvenssituation genom ändrade krav på långsiktiga garantier.
2. Göra regelverket mer proportionellt genom undantag från Solvens 2 för mindre försäkringsgivare och försäkringsföretag med låg riskprofil, t ex captives.
3. Förfina och förenkla reglerna för transparens genom att till exempel ha lägre informationskrav till försäkringstagare än till analytiker.
4. Förbättra tillsynskvalitén genom ändrade krav för försäkringsgrupper och gränsöverskridande verksamhet.
5. Nya krav för försäkringsgivare och återförsäkringsföretag att göra långsiktiga klimatanalyser för sin verksamhet.
Dessa mål bryts sedan ned på ändringsförslag i Solvens 2-direktivet och delegerade akter. Bland de viktigare förslagen till ändringar är följande:
- Riskmarginalen för långsiktiga investeringar ska sänkas för att frigöra 50 miljarder euro.
- Fler investeringar ska kunna klassas som långsiktiga aktieinvesteringar och därmed få ett kapitalkrav på 22 procent jämfört med 39 procent i nuvarande regler. Det skulle frigöra 10,5 miljarder euro, enligt kommissionens analys.
- Ändra volatilitetsjusteringen för att kompensera för kortsiktiga förändringar i tillgångsvärderingar.
- Metoden för att extrapolera den riskfria räntan ska ändras med en infasningsperiod till 2031.
- Nuvarande kapitalkrav för ränterisk ska sänkas för att bättre spegla nollränta och minusränta.
- Eiopa har föreslagit att det införs harmoniserade regler för insättningsskydd till försäkringstagare. Men EU-kommissionen föreslår att de planerna skjuts på framtiden.
- Däremot vill EU-kommissionen se ett bättre försäkringsskydd för företag som drabbas av avbrott på grund av till exempel en pandemi och en dialog med branschen för att skapa ett bättre försäkringsskydd mot klimatrisker.