Under nästa vecka kommer kunderna i tillståndslösa Nord Fondkommission att flyttas in till bolaget Alpcot AB, som köpt kunderna för 26 miljoner kr. Igår fick samtliga depåkunder brev om att de skulle flyttas till Alpcot och att den processen skulle vara avslutad under nästa vecka.
- Det finns ju ett myndighetsbeslut om att Nord Fondkommission ska avveckla sin verksamhet och då kommer vi att ta över dem, säger Björn Bringes, vd för Alpcot, till Pensionsnyheterna.
När det gäller de anknutna ombuden, som haft sina tillstånd hos Nord Fk, så kommer de inte att följa med automatiskt. De har inte längre något tillstånd att jobba under och får då leta upp någon annan att anknyta sig till.
- Vi har en egen onboardingsprocess och deras avtal upphörde när Nord blev av med tillstånden, säger Björn Bringes.
Kunderna som nu flyttas till Alpcot kan ha både försäkrings- och värdepappersdepåer i Nord Fk men det är viktigt att komma ihåg att det här inte handlar om någon beståndsöverlåtelse som kräver godkännande från FI. Det är kunderna som flyttas.
- Det finns inga bestämmelser som reglerar avveckling av värdepappersbolag eller tillsynsregler för flytt av depåer. Det regleras av avtalen som kunderna har med värdepappersinstitutet. Att bara förvara finansiella instrument för kunders räkning är i sig inte tillståndspliktigt, säger Magnus Björkman rådgivare på Uppförandetillsyn på Finansinspektionen, till Pensionsnyheterna.
Om ett bolag, läs Nord Fondkommission, bestämmer sig för att de, när de förlorat sitt tillstånd, vill sälja är det i det läget bara kunderna, säljande bolag och mottagande bolag som gör upp. I de fall där kunderna även har kapital- eller depåförsäkringar blir en part till inblandad, försäkringsbolaget.
- I försäkring är det ju försäkringsbolaget som äger tillgångarna och att kunden via fullmakt förvaltar dem. Men i en värdepappersdepå är det kunderna som faktiskt är ägare till tillgångarna, även om jag tror att de flesta kunderna inte uppfattar den skillnaden, säger Magnus Björkman.
Alltså, FI har gjort sitt när det gäller att dra tillståndet för Nord Fk och att kunderna nu flyttas till Alpcot är ingenting som myndigheterna har att göra med så länge som Alpcot har de nödvändiga tillstånden.
För de befattningshavare i Nord Fk som haft tillstånd kan det dock bli problem om de i en framtid vill skaffa nya tillstånd. FI:s beslut innebär i och för sig inte något näringsförbud om man misskötte sig i Nord och blev av med tillståndet, men vid en framtida ledningsprövning kan det skapa problem, även om man inte diskvalificeras automatiskt.
Det beror på vilken roll man haft under den period som FI granskat. Det handlade i Nords fall om åren 2018-2019. Befattningshavare som kommit in senare i Nord skulle då inte med nödvändighet smittas, och kan därför fortsätta jobba på finansmarknaden om de uppfyller kraven.
Enligt Magnus Björkman måste man göra en bedömning av vad befattningshavare faktiskt gjort och nämner att om man tar in en ny person i ledningen med uppgiften att "städa upp" så ska den personen inte behöva råka illa ut vid en framtida prövning.
För kunderna borde det dock kännas betryggande att de kommer bort ifrån Nord Fk och istället kommer till Alpcot. Vd Björn Bringnes utlovade ju när man köpte kunderna att man skulle jobba transparent och sa så här:
"Vi ser fram emot att välkomna ett stort antal nya kunder och samarbetspartners. Vi är övertygade om att de kommer att uppskatta vårt kunderbjudande baserat på återbetalda fondprovisioner, full transparens samt enkla och förståeliga produkter såsom fonder och aktier. Kunders befintliga innehav även i komplicerade finansiella instrument kommer att flyttas över till Alpcot. Vi har inte och kommer inte att arbeta med nyförsäljning av dessa produkter."
Håller man det löftet bör risken för fulförsäljning minska avsevärt. Men kom ihåg att Alpcot betalade 26 miljoner för kunderna och de vill de naturligtvis ha tillbaka med tiden.