Det finns tre förvaltningsstrategier som finanssektorn använder för att uppnå mer hållbara investeringar.
Det är att välja bort samhällskadliga investeringar, välja in mer hållbara investeringsalternativ i sina portföljer och att påverka de företag man investerar i att bli mer hållbara.
Svenska försäkringsföretag arbetar med en kombination av dessa förvaltningsstrategier, konstaterar Svensk Försäkring i en rapport om hur branschen kan bidra till en mer hållbar framtid.
Det är ekonomen Sara Bergström på Svensk Försäkring som skrivit rapporten, som ger en bra bild av hur olika svenska försäkringsbolag arbetar med hållbarhetsfrågor och hur EU-regleringen påverkar dessa val.
Hållbarhet har blivit ett reglerat område för finansbranschen främst genom EU:s gröna taxonomi och disclosureförordningen, som innebär en ny märkning av finansiella produkters hållbarhetsinnehåll.
Från 2024 ska finansiella företag redovisa i vilken utsträckning deras verksamhet är förenlig med den gröna taxonomin.
Rapporten konstaterar att svenska försäkringsföretag i flera decennier arbetat aktivt med hållbarhetsfrågor och har kommit långt i ett internationellt perspektiv.
Även om de flesta företag arbetar med en kombination av de tre förvaltningsstrategierna, så har de en tydlig profil mot en av strategierna. Detta påverkas också av om företagen har intern eller extern förvaltning.
Alecta har intern kapitalförvaltning medan Nordea Liv & Pension har extern förvaltning.
SPP, Skandia och Länsförsäkringar Liv arbetar huvudsakligen med att välja bort investeringar som inte uppfyller deras hållbarhetskrav.
Swedbank Försäkring och SEB Pension & Försäkring arbetar huvudsakligen med att välja in hållbara investeringar.
Folksam och AMF arbetar huvudsakligen med att försöka påverka de företag de investerar i att bli mer hållbara.
De hållbara investeringar som försäkringsbranschen prioriterar är gröna, blå och sociala obligationer, clean tech i form av miljöteknik, vattenrening etc samt hållbara fastigheter och skogsinvesteringar.
Rapporten från Svensk Försäkring tar också upp vad som behöver göras för att branschen ska kunna bidra mer till en hållbar framtid:
1. Utbudet av hållbara investeringar måste öka, till exempel genom statlig riskdelning i infrastrukturprojekt.
2. Översynen av Solvens 2 borde fokusera på att ta bort hinder för långsiktiga investeringar och inte skapa högre kapitalkrav och rapporteringskrav.
3. Regleringen borde inriktas på att uppnå ett högt globalt pris på koldioxid.
4. Regleringen borde bli mer konsumentvänlig.
5. Finansbranschen behöver tillgång till data för att kunna fullgöra sin informationsplikt.
//Ola Hellblom