NYHETSARKIVET
9 jan 2008 16:05
Skandia ger sig inte om arvodet till AP-fonderna
Skandia AB, som i den pågående skiljeprocessen mot Skandia Liv, krävt att AP-fonderna skulle presentera sina prisuppgifter för de avtal man har med olika kapitalförvaltare, återtog sin talan sin i oktober. Men det innebar inte slutet på processandet. Nu strider de inblandade AP-fonderna och Skandia om hur mycket de ska få betalt för det som aldrig blev någon process.

AP-fonderna krävde en dryg miljon kr för att täcka sina kostnader och har ansett det vara en rimlig summa för det merarbete som man fick till följd av att Skandia ville tvinga dem att offentliggöra sina avtal.

Men Skandia anser att det är för mycket pengar och vill att AP-fonderna sänker sina krav. Hittills har parterna skickat brev till varandra med yrkanden om ersättningen tre gånger och AP-fonderna passar på att dra ett varv till med saltkvarnen och öka kraven, varje gång det kommer nya skrivelser ifrån Skandias advokater på Gernandt & Danielsson advokatbyrå.

Den senaste skrivelsen är daterad den 21 december och där försöker Skandias advokater att göra gällande att det inte hade varit så farligt om AP-fonderna faktiskt tvingats lämna ut sina avtal till skiljenämnden. Detta eftersom det finns möjlighet att låta sekretessen gälla även efter det att handlingarna lämnats in till tingsrätten.

Den risk för att avtalen skulle kunnat bli offentliga och i förlängningen skada AP-fonderna har alltså varit överdriven, tycker Skandias jurister.

AP-fonderna har hävdat att eftersom de förvaltar så stora belopp så skulle ett offentliggörande av priserna i avtalen innebära att man i framtiden inte skulle få lika förmånliga avtal, något som skulle kunna kosta svenska folket enorma belopp med hänsyn till den långa förvaltningshorisonten i pensionsförvaltningen.

AP-fonderna har krävt 109 000 kr vardera för sina ombudskostnader av Skandia, alltså 327 000 kr för processen som aldrig blev av. Skandia tycker att det kan räcka med 40 000 kr, totalt 120 000 kr. Till dessa ombudsarvoden kommer kostnader som de olika fondledningarna lagt ned på processen.

Skandia menar dessutom att AP-fonderna inte kan ha lagt ned så mycket tid på processen som de hävdar och menar att det krav man presenterat är ”skönsmässigt” och det faktum att de tre inblandade AP-fonderna kräver exakt lika mycket talar emot att de kan ha haft precis samma arbete med processen.

Fortsättning följer, var så säker. Snart måste dock tingsrätten sätta ned foten och förklara vad som är rimlig ersättning för den process som aldrig ledde till något annat än en massa juridiska inlagor och en massa kostnader för handläggningen. Men, även ett tingsrättsbeslut kan överklagas…

Mer om processen finns att läsa i artikeln ur Pensionsnyheterna Analys i länken. http://www.pensionsnyheterna.se/mem/viewArticle?articleId=245
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907