Regeringen har beslutat att låta Statskontoret "analysera och bedöma hur Pensionsmyndigheten fullgör sina uppgifter samt hur interna och externa faktorer påverkar myndighetens resultat".
Det meddelades i ett beslut som fattades på regeringssammanträdet redan den 3 november men som nu offentliggjorts.
Det här är nu ingen "hemanmärkning" som bara drabbar Pensionsmyndigheten utan en del i Statskontorets arbete med att förbättra styrning och effektivitet bland regeringens olika myndigheter.
Men i uppdraget pekar regeringen ändå på vissa specifika och välkända problem som berör Pensionsmyndigheten och skriver:
"Pensionsmyndigheten har under en längre tid haft stora utmaningar med långa handläggningstider, främst när det gäller bostadstillägg och återkrav, liksom lång väntetid för medborgare som kontaktar myndigheten via telefon. Regeringen har i myndighetens regleringsbrev för budgetåren 2019, 2020 och 2021 angett mål om handläggningstiden för bostadstillägg samt i regleringsbreven för 2020 och 2021 även för kundservice."
Kort sagt, vi har sagt till er flera gånger - men inget har hänt. Handläggningstiderna är för långa och de växer.
Sist i uppdraget till statskontoret framskymtar att regeringen inte riktigt gillar hur Pensionsmyndigheten får ihop sina pengar som både kommer från avgifter i Pensionssystemet och anslag.
Där hoppas man nu att Staskontoret kan hitta en modell som gör att pastoratet blir mer lättstyrt och lättskött, för regeringen. Åtminstone är det så Pensionsnyheterna läser följande formulering:
"Pensionsmyndigheten har en finansieringsmodell där verksamheten finansieras dels med förvaltningsanslag på statsbudgeten, dels genom avgiftsuttag från inkomstpensions- och premiepensionssystemen utifrån en fördelningsnyckel. Denna modell kan begränsa myndighetens möjligheter till omprioriteringar mellan olika verksamheter."
Kan det innebära att man ska ta avgifter från PPM-systemet för att anställa fler handläggare som hanterar bostadsbidrag?
I beslutet står även att även Ekonomistyrningsverket ska vara med och bistå, vilket formuleras så här:
"Under uppdragets genomförande ska Statskontoret samverka med Ekonomistyrningsverket när det gäller Pensionsmyndighetens finansieringsmodell. Statskontoret ska löpande hålla Regeringskansliet (Socialdepartementet) informerat under uppdragets genomförande."
En redovisning av uppdraget ska lämnas till socialdepartementet senast den 31 oktober 2022.