NYHETSARKIVET
19 nov 2021 13:35
Stora skillnader i tjänstepensionsnivåerna skapar pensionsklyftor på LO-området
När pensionskalkyler görs upp brukar det vara rent binära antaganden. Har eller har inte tjänstepension?

Då används ofta en standardsiffra för vad tjänstepensionen beräknas ge och då ofta beräknat som en norm på 4,5 procent av lön, vilket den varit tidigare.

På senare år har dock utvecklingen lett till att avsättningarna blivit alltmer olika och kan få betydande effekter.

Forenas samhällspolitiske chef Håkan Svärdman har gått igenom några av de vanliga tjänstepensionsavtalens olika avsättningar och kan visa att det är betydande skillnader för framtida pensionärer, när det gäller nivån på tjänstepensionerna.

I går redovisade tidningen Arbetet att det kan få mycket stora effekter, som man för framtida jämförelser bör ta höjd för.

Forena har jämfört fem olika typexempel som alla har exakt samma nivå på sin allmänna pension, 15 176 kr i månaden.

När tjänstepensionen läggs till den allmänna pensionen blir skillnaderna betydande.

Det mest extrema exemplet är förstås gruvarbetarna, som får avsättningar till sin tjänstepension i Avtalspension SAF-LO på 9,2 procent av lönen.

Enligt Forenas beräkning får en gruvarbetare då en tjänstepension på 16 300 kr vilket gör att hens samlade pension blir 31 476 kr.

Räknat som andel av slutlön får gruvarbetaren en kompensationsgrad på 105 procent.

En undersköterska, med samma nivå på den allmänna pensionen, 15 176 kr, får via den kommunala tjänstepensionen en tjänstepension på 7 973 kr, totalt 23 149 kr. Avsättningen görs då med 4,5 procent av lönen.

Forenas siffror visar tydligt att man i olika jämförelser av pensionsutfall måste vara mer noggrann med vad de olika tjänstepensionsavtalen ger. Det räcker alltså inte längre med att konstatera att man har rätt till tjänstepension.

Förhandlingar mellan Avtalsparter och lokala förhandlingar har inneburit att det saknas enhetlighet och att dessa måste betraktas mer i detalj om man ska kunna jämföra rättvisande.

Även om gruvarbetarnas avsättningar, av historiska skäl, varit höga så är det stora skillnader mellan LO-grupperna.

En elinstallatör inom Avtalspension SAF-LO får 6 procent av lönen avsatt till sin pension. Det ger 10 630 kr i tillskott till den allmänna pensionen.

En butiksanställd får 5,3 procent i avsättning till samma Avtalspension SAF-LO och får då 9 390 från tjänstepensionen.

Minst i jämförelsen får förstås den som inte har rätt till tjänstepension alls och då får nöja sig med en total pension på 15 176 kr i total pension, räknat på allmän- plus tjänstepension.

Forenas exempel bygger på typpersoner födda 1999 som börjar jobba vid 25 års ålder och har en lön på 30 000 kr i månaden. Någon löneutveckling har inte räknats in och personerna väntas gå i pension vid 70 års ålder, alltså i enlighet med riktåldern för den gruppen.

Skulle man ha räknat med löneutveckling i arbetslivet hade skillnaderna mellan högst och lägst accentuerats ytterligare.

Så tjänstepensioner kommer i olika varianter vilket leder till stora skillnader i utfall. Är det läge att standardisera tjänstepensionerna eller till och med göra dem obligatoriska, vilket då och då hörs i debatten?
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907