Överenskommelsen om höjd pension mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan vara ganska enkelt att genomföra för Pensionsmyndigheten.
Detta eftersom det i praktiken verkar handla om en förstärkning av det så kallade konsumtionstillägget inom bostadstillägget för pensionärer.
- Det tillägget innebär att en pensionär med rätt till bostadsbidrag idag får 340 kr extra i bostadstillägg utan relation till hyrans storlek. Om man nu tänker att det ska till en extra tusenlapp så är det i praktiken bara att addera en tusenlapp till det befintliga tillägget och det är förmodligen något som inte kräver särskilt stora resurser från oss, åtminstone inte systemmässigt, säger Daneil Barr, GD för Pensionsmyndigheten, till Pensionsnyheterna.
Han tillägger att man i dagsläget inte har tillräcklig information om uppgörelsen för att uttala oss om vilka effekter uppgörelsen har för oss. Bläcket har ju knappt torkat på överenskommelsen från i går kväll.
Men reformen hänger på en mycket skör tråd eftersom regeringen inte ser ut att få igenom sin budget utan måste regera på oppositionens budgetförslag som har en majoritet i riksdagens finansutskott bakom sig.
För att få tid att genomföra reformen måste den förberedas och regeringen måste lägga en proposition om den under våren 2022. Annars kommer den inte finnas på plats till införandet under 2023, vilket (S) (MP) och Vänsterpartiet enats om.
Men så vitt känt finns det ingen majoritet för förslaget i riksdagen. Något annat parti måste gilla idén för att den ska kunna klubbas i riksdagen.
Till det kommer ett bidrag som ska stärka pensionerna som ska betalas ut under 2022, men där det är oklart exakt hur det ska utformas. I alla fall är det inte tydligt av den kommunikation som hittills kommit om förslaget.
Även det förslaget ligger därmed illa till. Avgörande blir väl hur Centerpartiet kommer att ställa sig till förslaget.
Genom att man i konstruktionen stärker garantipensionen via bostadstillägget så kan man runda Pensionsgruppen.
Detta eftersom bostadstillägget för pensionärer, BTP, inte är en del av Pensionsöverenskommelsen och att man därför inte behöver enighet i Pensionsgruppen.
Oavsett det behöver man en majoritet i riksdagen som röstar för förslaget, något som är långt ifrån klart i dagsläget.
Och Pensionsmyndigheten kommer att behöva anslag för att genomföra reformen och det kräver budgetmedel redan för 2022. Regerar Magdalena Andersson på oppositionens budget kan det bli svårt att få igenom det, om man inte har en majoritet för det i riksdagen.
Till det kommer att det krävs budgetmedel till de extra tusenlappar som ska gå till pensionärerna under 2023 och det måste beredas i socialdepartementet som ska bana väg för beslutet.
- Det är mycket som är oklart i dagsläget om både innehåll och beslutsprocesser, men det borde klarna de närmaste dagarna, säger Daniel Barr till Pensionsnyheterna.