Just nu sitter många och funderar över vad Magdalena Andersson och Vänsterpartiet egentligen kom överens om, när det gäller garantipensionerna som, enligt uppgörelsen, ska träffa 700 000 pensionärer med garantipension i Sverige.
Problemet man haft när man vill förstärka förmånerna i garantipensionerna är att frågan då hamnar i Pensionsgruppen. Detta eftersom garantipensionen är en del av pensionssystemet. Om det ska göras ändringar där så måste Pensionsgruppen fatta beslut om saken i enighet.
För att slippa det hindret tog man fram en trojansk häst i form av konsumtionsstödet i bostadstillägget, som inte är en del av den ursprungliga pensionsöverenskommelsen. Då blir det enklare att hantera frågan med enkla majoriteter i riksdagen.
- Vi ville se en höjning av garantipensionen. Det hade varit lättare att genomföra, kommunicera och förstå. Regeringen ville inte gå den vägen, för att det skulle äventyra Pensionsgruppen. Därför blev det denna, något mer tekniskt krångliga lösningen, där man använder underlaget för bostadstillägget för pensionärer, BTP. Det är dock bara en teknisk lösning som inte påverkar vilka som omfattas av tillägget, säger Olle Svahn, Politisk sekreterare för Vänsterpartiet, till Pensionsnyheterna.
Det nya tillägget förutsätter alltså inte att man har rätt till bostadstillägg, något som förklarar varför det i överenskommelsen står att det berör 700 000 garantipensionärer, vilket är så många som finns. Hade det handlat om dem som har rätt till bostadstillägg så är det färre än hälften, omkring 300 000, som har fått det beviljat. Om det bara hade rört dessa 300 000 personerna hade totalkostnaden eller budgetbelastningen på drygt 7 miljarder kr om året varit tilltagen i överkant.
Så genom att smyga in tillägget via konsumtionsstödet rundar man Pensionsgruppen och får det att se ut som att tillägget rör BTP, fast det inte har ett smackmed det att göra. Möjligen med undantaget att man kan packa in det i det så kallade konsumtionsstödet som hör till BTP. Det krävs alltså inte att man har rätt till BTP.
- Man behöver inte ha BTP för att få rätt till tillägget. Man behöver inte heller söka det som BTP, det betalas ut automatiskt, säger Olle Svahn.
Det här är minst sagt en balansgång på linjen för var gränsen går för Pensionsgruppens domvärjo.
Ett extra stöd till landets alla garantipensionärer ska alltså inte vara ett stöd till garantipensionärerna utan ett extra tillskott till samma grupp, som då inte får högre garantipension utan ett utökat konsumtionsstöd, som annars bara gått till dem som har rätt till bostadstillägg.
Det är politik på en hög nivå.
Här ska man också ha i minnet att bostadstillägget inte har någon kvalifikationstid i form av 40 års bosättning i landet för full förmån.
Det är ju ett kvalifikationskrav som gäller för garantipensionerna. För människor som kommit sent till Sverige skulle det då vara möjligt all slippa den begränsningen, om det är det man vill åstadkomma.
Nu är det klart att överenskommelsen är ofullständig och att det finns mycket att reda ut, vilket Olle Svahn håller med om. Men Vänsterpartiet kommer att vara en del av den fortsatta processen, men då utanför regeringen.
- Det finns en del frågor kring avgränsningar och avtrappning som ska lösas inom beredningsprocessen, som helt enkelt inte gick att reda ut under den korta tid som förhandlingarna pågick. Vänsterpartiet kommer att vara en del av den processen, säger Olle Svahn.
Alltså. Det finns en Pensionsgrupp som inte ska ha med den här saken att göra. Vänsterpartiet ska tillsammans med socialdemokraterna i regeringsställning (?) "vara en del av processen".
När den är klar ska man gå ut och erbjuda hugade spekulanter bland övriga partier att lägga sina röster för förslaget i en kommande riksdagsbehandling.
Det ska bli intressant att se hur mittenpartiet Centern då kommer att förhålla sig. Eller Sverigedemokraterna som också föreslagit en extra tusenlapp till pensionärerna.
SD har dock tänkt att deras genomsnittliga tusenlapp ska ges till en större grupp och alltså inte bara omfatta garantipensionärerna och bostadstillägget.
Deras reform är också tre gånger dyrare och ska kosta drygt 23 miljarder kr, enligt vad partiet räknat fram.
Men då kanske de nu diskuterade 7 miljarderna vara den knappnål som kan sluta med silverskål för partier som vill göra livet rikare för pensionärerna.