Pengar i plånboken och sparande på banken gör att människor mår bra psykiskt. Motsatsen leder till såväl psykiskt som fysiskt sämre mående.
Det här är välkänt men bevisas än en gång av en undersökning som Swedbank och Sparbankerna gjort.
Av de undersökta drygt 3 000 respondenterna uppgav 72 procent av dem som känner sig trygga med sin privatekonomi att de har god psykisk hälsa. Bland de som oroar sig för privatekonomin är det däremot bara 34 procent som uppger att de har god psykisk hälsa. De mår också sämre fysiskt.
Kunskap om privatekonomi och ett eget sparande ger goda förutsättningar för en trygg ekonomi. De som inte har så bra koll och inget sparande känner sig däremot mer stressade och oroliga för sin ekonomi.
De skattar också sin psykiska hälsa betydligt lägre än de som känner sig trygga med sin privatekonomi, visar undersökningen som gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank. Undersökningen genomfördes i oktober 2020 och 3 100 personer i ålder 18-79 år deltog.
"Kunskap om privatekonomi minskar stress och oro för den egna ekonomin. Det påverkar också hur vi mår i övrigt. De som har en trygg ekonomi mår mycket bättre än de som inte har det, framför allt psykiskt men också fysiskt", säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank, i ett pressmeddelande.
Av de som upplever att de inte har tillräcklig kunskap i privatekonomi känner 43 procent stress och oro för sin ekonomi jämfört med 16 procent bland de som har kunskap.
På samma sätt är det med sparande, av dem som inte har något sparande uppger 55 procent att de känner oro för privatekonomin, medan bara 15 procent av de som har ett sparande oroar sig för sin ekonomi.