Antalet äldre som ska försörjas av den yrkesarbetande delen av befolkningen ökar. Den demografiska försörjningskvoten från äldre är nu 36 procent, men skillnaderna mellan stad och landsbygd är stora.
För 20 år sedan var den 30 procent. Måttet visar hur många personer som är över 65 år jämfört med de som är i åldrarna åldern 20-64 år.
Skillnaderna i demografisk försörjningskvot mellan kommunerna är också enorm. I Borgholms kommun är den 79 procent och i Sundbybergs kommun är den bara 19 procent.
- Den demografiska försörjningskvoten från äldre har ökat mycket på 20 år och den skiljer sig mycket åt i landet, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.
Kommuner med den högsta försörjningskvoten från äldre är bland andra Överkalix, Pajala, Överkalix, Båstad och Simrishamn. I Borgholms kommun har försörjningskvoten från äldre fördubblats under de senaste 20 åren.
De kommuner som har en hög försörjningskvot från äldre får en sämre ekonomi, då skatteintäkterna sjunker och utgifter för vård och hälsa ökar.
Lägst andel i pensionsålder av befolkningen har kommuner i storstäder. Sundbybergs kommun har alltså den lägsta andelen äldre i förhållande till yrkesaktiva följt av flera andra Stockholmskommuner.