Länge såg det ut som att det inte fanns någon bland remissinstanserna som hade något emot förslaget om att tillåta att försäkringsbolag inte ska vara tvungna att överlåta hela sina försäkringsbestånd utan möjliggöra även delöverlåtelser.
Igår kom dock Svensk Försäkring med sitt remissvar där man visserligen tillstyrker att det ska bli möjligt med delöverlåtelser. Förbundet menar dock att förslaget inte är tillräckligt långtgående och att den utformning det givits av lagstiftaren kan hindra konkurrensen.
Det nya lagförslaget har kommit till efter hård lobbying från Folksam som har siktet inställt på att ombilda sitt livbolag till tjänstepensionsföretag och då separera tjänstpensionsbeståndet från bolagets bestånd av övrig livförsäkring.
Svensk Försäkring anser att "den snäva avgränsningen innebär att reglerna inte är konkurrensneutrala och de måste därför utvidgas. Det gäller både vilka försäkringsbestånd som kan överlåtas utan skatteeffekt och den tid som överlåtelser kan genomföras utan skatteeffekt. För att åstadkomma konkurrensneutralitet behöver det även i lagen om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter införas regler som möjliggör att en delbeståndsöverlåtelse kan ske utan skatteeffekt vid en renodling, skriver Svensk Försäkring.
Även PTK har kritiserat att lagen bara ska gälla under 2022, en synpunkt som nu alltså delas av Svensk Försäkring.
Svensk Försäkring gillar inte heller att de lämnade förslagen ser ut att premiera överlåtelser som inte är neutrala och skriver:
"Genom att endast underlätta for beståndsöverlåtelse av ett helt tjänstepensionsbestånd uppstår en konkurrenssnedvridning till nackdel for dem som av andra skäl an skattemässiga skulle välja en överlåtelse av övrig livförsäkring till ett annat livförsäkringsföretag eller del av tjänstepensionsbeståndet till ett tjänstepensionsföretag som alternativ för renodling av tjänstepensionsverksamheten."
Svensk Försäkring avstyrker förslaget i den här delen och skriver:
"Den nuvarande skattemässiga kontinuiteten när ett försäkringsföretag överlåter hela försäkringsbeståndet måste behållas. Förslagen utgår från att fusion och överlåtelse av hela försäkringsbeståndet är utbytbara förfaranden. Svensk Försäkring menar att det är en felaktig utgångspunkt och avstyrker förslaget."
Återstår att se om regeringen ändrar sig och petar i förslaget innan det ska lämnas till riksdagen i form av en propp senast den 22 mars.