Globaliseringsrådet, som består av tunga politiker, arbetsmarknadsparter, företagsledare och experter, tillsattes av regeringen i december 2006 för att analysera och komma med förslag om hur Sverige kan hävda sig väl i en tid av fortsatt globalisering.
I sin slutrapport som rådet presenterade i dag kallad Bortom krisen, Ds 2009:21, lämnar man stora och små förslag på hur Sverige bättre ska hävda sig i den globaliserade världen i framtiden.
Ett av förslagen innebär att man vill att gränsen för att ta ut inkomstpension som idag ligger på 61 år ska höjas till 62 år efter en rimlig övergångstid. I samma veva vill man att arbetsmarknadens parter ska överväga en förlängning av rätten att stanna i arbetslivet från nuvarande 67 år till 68 år eller högre. Här kan man bara uppmana parterna att ändra i sina avtal eftersom detta inte är en lagstiftningsfråga utan regleras i kollektivavtal.
Rådet skriver även i rapporten att tilltron till välfärdssystemet skulle stärkas om det i en blocköverskridande reform gjordes lika självständigt, avgiftsfinansierat, stabilt och förutsägbart som pensionssystemet.
Det här förslaget har inspirerats för att inte säga kopierats ifrån Anna Hedborgs mycket omfattande utredning av socialförsäkringssystemet. Rådet skriver också att utformningen av de avtalsbaserade socialförsäkringarna behöver ses över i detta perspektiv.