Svensk Försäkring är starkt kritiskt (läs skogstokiga) mot många av EU-kommissionens förslag till ändringar av solvens 2-direktivet och det nya direktivet för återhämtning och resolution, läs nedläggning, av försäkringsföretag.
Om förslagen genomförs kan det innebära betydande negativa konsekvenser för försäkringsmarknaden och stora kostnader för företagen. Det framför Svensk Försäkring i ett remissvar till EU-kommissionen.
Det var i september 2021 som EU-kommissionen presenterade förslag på ändringar av solvens 2-direktivet inom ramen för den så kallade 2020-översynen.
Dessutom föreslog kommissionen ett helt nytt direktiv för återhämtning och resolution av försäkringsföretag, vanligtvis förkortat IRRD.
"Vissa av EU-kommissionens förslag kan få större konsekvenser för svenska försäkringsföretag än för andra länders företag. Det gäller i synnerhet förslaget att ändra den så kallade symmetriska aktieriskdämparen. Det beror på att svenska försäkringsföretag överlag har en större andel aktier än andra försäkringsföretag inom EU. Ändringen skulle i slutändan kunna leda till att svenska företag behöver minska sina aktieinnehav", säger Jonas Söderberg, ekonom på Svensk Försäkring, som varit ansvarig för organisationens remissvar till kommissionen.
En annan del i förslaget som retar Svensk Försäkring handlar om att kommissionen vill att det ska finnas ett resolutionsinstitut på plats om bolag kommer på obestånd.
För detta vill kommissionen att det ska finnas en svensk myndighet som kan övervaka att det finns återhämtningsplaner i försäkringsföretagen, vilket kräver att många bolag måste ägna tid och möda åt att skapa och vidmakthålla återhämtningsplaner.
Svensk Försäkring påtalar att kravet på resolution, alltså avveckling av ett försäkringsföretag, inte verkar ta hänsyn till de ömsesidigt bedrivna bolagen, som saknar andra ägare än de egna kunderna.
"Vi ser inget behov och nytta av IRRD för svenskt vidkommande. Det kommer endast innebära ansenliga kostnader för försäkringsföretagen, vilket i sin tur kommer påverka försäkringstagarna i form av bland annat högre premier. Om IRRD ändå ska införas så är det viktigt med en stor grad av nationell flexibilitet för att kunna anpassa det till förhållandena på den svenska marknaden. Det gäller i synnerhet kravet på en viss nationell marknadstäckning för återhämtnings- och resolutionsplaner, vilket vi är starkt emot", säger Jonas Söderberg.
EU-kommissionens förslag till ändringar av Solvens 2-direktivet och IRRD förhandlas nu inom både Rådet och Europaparlamentet.
EU-kommissionen har föreslagit att de nya reglerna ska börja gälla 18 månader efter det att Rådet och Europaparlamentet har kommit överens.
När de pågående förhandlingarna är klara går i nuläget inte att säga, skriver Svensk Försäkring.