NYHETSARKIVET
20 jan 2022 15:35
EU-Grupp om åldrande befolkningar: Utmaning med tillräckliga pensioner
Det är inte bara i Sverige som man diskuterar om pensionerna är tillräckliga. I takt med att medellivslängden stiger i hela EU är det något som sedan länge diskuteras.

Ett sådant forum finns bland annat i EU-arbetssgruppen AWG, Working Group on Ageing Populations and sustainability.

Det finns två ord som förekommer flitigt i dokumentationen från gruppens olika rapporter. Det handlar då om "adequacy" och "sustainability" och hur de två förhåller sig till varandra.

Enkelt förklarat handlar det om att om pensionerna är tillräckliga i pensionärernas ögon är de inte hållbara, sustainable, på ett finansiellt plan. Om de är hållbara finansiellt, alltså snålare, riskerar man att risken för fattigdom bland pensionärerna blir ett problem.

Arbetsgruppen konstaterar att andelen fattiga bland äldre visade på en minskning under åren 2008-2016 men att förbättringen därefter avstannat.

Det beror i sin tur, åtminstone delvis, på att fattigpensionärernas inkomster varit oförändrade medan de yrkesaktivas inkomster ökat. Störst problem har äldre kvinnor som, precis som i Sverige, har problem med sin ekonomi.

Gijs Dekkers, ordförande i arbetsgruppen, konstaterade i en genomgång följande bistra slutsatser:

"Efter ett decennium av förbättringar har det inte gjorts några ytterligare framgångar för att minska fattigdomsriskerna eller risken för social exkludering", förklarade hon.

Hon tillade att det fortsatt kommer att vara en "utmaning" att se till att upprätthålla levnadsstandarden för äldre och då särskilt för kvinnor äldre än 75 år.

Det framgick för övrigt av Pensionsmyndighetens rapport om pensionärernas ekonomiska levnadsförhållanden, som redovisades vid frukostseminariet den 17 januari i ett samarbete med Pensionsnyheterna.

Något som AWG-gruppen konstaterar är dock att tiden som pensionär har minskat något. Det är en effekt av att man i genomsnitt i EU håller sig kvar längre på arbetsmarknaden. Även det känns igen från svenska förhållanden och är något som bidrar till att pensionerna blir mer hållbara. Det blir ju färre år som pensionerna ska täcka inkomstbortfallet från arbetet.

Räknat som genomsnitt för EU-länderna har antalet år utan arbetsinkomst minskat från omkring 23 år 2008 till knappt 22 år enligt statistiken.

Tydligast minskning noteras i Italien och Ungern där man levde mer än 25 år med pension 2008. 2018 hade den siffran fallit till 21 år för italienska pensionärer och för ungerska till 20 år.

AWG-gruppens förslag till lösningar för att förbättra pensionerna är att stater eller systemen görs mer okänsliga för karriärbyten, arbetslöshet eller föräldraledigheter och att man alltså ser till att frysa nivåerna för att inte skapa framtida pensionsproblem till följd av hack i kurvan.

AWG tycker vidare att man bör kunna motverka problemen med fattigdomsrisker genom att hantera dem över skattesystemen, samtidigt som man kan ordna fram sjuk- och hälsovårdslösningar som pensionärer har råd att betala för, så att inte hela pensionen går åt till vård.

Pensionsnyheterna konstaterar att många av de brister som AWG-gruppen pekar på i många fall är hanterade i det svenska pensionssystemet.

Det finns visserligen pensionärsgrupper med låga eller mycket låga pensioner men flera av rekommendationerna från AWG till medlemsstaterna är på plats i Sverige, även om de råder mycket delade meningar om de både är hållbara och tillräckliga.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907