Igår presenterade regeringen en lagrådsremiss med förslag som ska göra det lättare att förebygga, förhindra, upptäcka, utreda eller lagföra brott.
De nya reglerna är tänkta att underlätta samarbetet mellan nationella finansunderrättelseenheter för att lättare få åtkomst till finansiell information och finansiell analys.
Lagstiftningsärendet är ganska omfattande eftersom den följer av ett mångordigt EU-direktiv som handlar om utbyte av finansiell information mellan brottsbekämpande myndigheter. Det är det direktivet som nu ska arbetas in i svensk lag.
Regeringen föreslår nu en ny lag med bestämmelser om sådant utbyte och lagändringar som bland annat innebär att brottsbekämpande myndigheter får utökad tillgång till uppgifter genom konto- och värdefackssystemet.
Konto och värdefacksystemet handlar om att Skatteverket ska få i uppdrag att hålla rätt på konton i det finansiella systemet vilket normalt betyder banker.
I dagsläget måste en åklagare gå ut och fråga alla banker om en person eller ett bolag under utredning har konton i de olika bankerna.
När det nya systemet väl är på plats ska det istället gå att begära ut den informationen på ett ställe.
- Det kan innebära en viss förenkling om jag som åklagare inte behöver gå ut och fråga alla banker och ta emot informationen som i många fall hanteras på papper. Det innebär ofta att det drar ut på tiden. Om jag bara behöver fråga på ett ställe blir det enklare och då kommer alla banker finnas med, även mindre, säger Kammaråklagare Thomas Hertz vid Ekobrottsmyndigheten till Pensionsnyheterna.
Han tillägger dock att de ändringar som nu föreslås kommer att ha större betydelse i andra länder än i Sverige.
Detta eftersom det redan i dag finns möjligheter att få fram informationen. Men processerna kan underlättas i och med att det ska finnas ett register som Skatteverket hanterar dit andra myndigheter kan vända sig med frågor.
Några uppgifter om hur mycket pengar det finns på enskilda konton kommer dock inte att finnas. Det får en åklagare begära ut information om när man ser att någon under utredning har konto i en viss bank.
I det läget är banken enligt banklagen skyldig att lämna den informationen. Det sker oftast under tystnadsplikt, så att den som utreds inte får information om saken.
Det är en lång katalog av brott som ligger i EU-direktivet som ska öppna möjligheten, till exempel mord, misshandel, terrorverksamhet, människosmuggling, svindleri eller bedrägerier, för att nämna några.
Den nya lagen och övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 1 juli 2022 och ska nu lämnas till Lagrådet.