Handelsbanken Liv ställer sig, som första livförsäkringsbolag i världen, bakom Fossilnedrustningsavtalet, The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty. Det är ett globalt initiativ för att fasa ut fossila bränslen och stödja omställningen.
Det skriver bolaget i ett pressmeddelande idag.
Enligt IPCC är det avgörande att de globala utsläppen av växthusgaser minskar med minst 45 procent senast 2030 jämfört med nivåerna 2010 för att det ska vara möjligt att nå Parisavtalets målsättning att begränsa temperaturhöjningen globalt till 1,5 grader.
Trots vissa framgångar vid det senaste klimattoppmötet, bedömer Climate Action Tracker att de uppdaterade nationella klimatmålen (NDC) sammantaget riskerar att leda till en temperaturökning mellan 2-2,4 grader, skriver bolaget.
"Det behövs globala åtaganden och konkreta planer för att helt fasa ut fossil energi. Vi vill därför uppmana både politiker och andra banker, fond- och försäkringsbolag att agera. Det är helt avgörande att fler bidrar, och liksom Handelsbanken Liv styr om finansiella flöden från fossila energislag till förnybara alternativ", säger Martin Björgell, produktchef Handelsbanken Liv, i en kommentar.
Genom FN:s icke-spridningsavtal för kärnvapen 1968 enades världens länder om ett nedrustningsavtal för att förhindra kärnvapenkrig, och Montrealprotokollet 1987 samlade framgångsrikt världens länder för att skydda ozonlagret.
Med inspiration i dessa avtal uppmanas nu världens regeringar att förhandla och ratificera ett Fossilnedrustningsavtal för att stoppa all expansion och avveckla fossila bränslen samt säkerställa en global rättvis omställning för alla.
"Under flera år har vi arbetat för att påverka fondförvaltare att exkludera investeringar i fossil energi och ställa om sina investeringar, men vi konstaterar att tempot behöver öka. Med vårt ställningstagande vill vi visa att det finns bank- och försäkringsbolag som menar allvar och ligger i framkant", säger Martin Björgell.
Fossilnedrustningsavtalet är ett globalt initiativ för att fasa ut fossila bränslen och stödja en rättvis omställning. Över 1000 företag och organisationer, och fler än 2000 forskare, har ställt sig bakom uppmaningen till världens regeringar att förhandla och ratificera ett nedrustningsavtal.