Pensionsgruppen var medveten om att deras förslag till ändring av värdena för balanseringen innehöll brister redan när förslaget lades fram. Men eftersom det var bråttom att få igenom ett beslut i frågan innan nästa års balanstal fastställs i höst valde man att ändå lämna ett förslag. Förhoppningen är att gruppen senare ska kunna komplettera med ytterligare ändringar för att komma till rätta med de problem som finns.
Enligt Stefan Oscarson, ämnesråd vid socialdepartementet och regeringens representant i Pensionsgruppen, var man i gruppen beredd på det milt sagt ljumna mottagandet från remissinstanserna.
- Det var väl inte helt oväntat i och för sig och man kan ha förståelse för mycket av det de säger i sina svar, säger Stefan Oscarson till Pensionsnyheterna.
Han hoppas dock att många av de problem som enligt remissinstanserna finns med det nuvarande förslaget ska kunna lösas.
- Tanken är ju att fortsätta med det här och på sikt åstadkomma mer långsiktiga lösningar.
PN: Ska man se det här som något av ett hafsverk i väntan på ett mer genomarbetat förslag?
- Den synen kan man ju ha. Men även om man gör det lite mer långsiktiga senare så finns det ju en poäng i att ändra balanseringsreglerna och det är mycket möjligt att det skulle kommit med också i ett senare förslag, säger Stefan Oscarson.
Enligt honom har det inte funnits möjlighet att ändra speciellt mycket i förslaget efter remissinstansernas svar.
- Det ligger lite i sakens natur att antingen gör man det här eller så gör man det inte. Det enda som hinns med är av eller på och då valde man på.
PN: Var man medveten om de brister som remissinstanserna påtalade redan när förslaget skrevs?
- I det stora hela var vi medvetna. Att man nu lägger en proposition beror på att den samlade politiska bedömningen är att det är bättre att göra det än att inte göra det.
Propositionen med förslaget läggs fram för beslut i regeringen 4 juni. Efter det lämnas propositionen till Riksdagen som troligtvis kommer att ta beslut någon gång i oktober eller november.