Kristdemokraten Jakob Forssmed och fem andra kristdemokrater (bland dem Pensionsgruppens Hans Eklind) lämnade den 14 januari in en följdmotion till riksdagen med anledning av den utvidgade flytträtten på fond- och depåförsäkringar, som riksdagen redan fattat beslut om.
Den sista spiken är den retroaktiva flytträtten där flytträtt för gamla försäkringar, tecknade före 2007, ska beslutas i riksdagen i enlighet med den proposition som lämnats.
Kristdemokraterna är inte riktigt nöjda med proppen, trots att flytträtten utökas rejält i och med att gamla försäkringar ska få retroaktiv flytträtt.
Forssmed och hans kompisar vill även att kravet på arbetsgivargodkännande vid flytt av arbetsgivarägda tjänstepensioner ska utredas "så att flytt kan underlättas. Det bör särskilt utredas om kravet på underskrift från firmatecknare kan tas bort", skriver de sex riksdagsledamöterna i följdmotionen.
Motionen är nu bordlagd och ska hanteras i Finansutskottet. Där finns en majoritet som är för en liberalare flytträtt.
Dåvarande finansmarknadsminister Per Bolund och socialdemokraterna fick då oppositionen med sig där även SD anslöt och på så sätt skapades den nya lagstiftningen via ett tillkännagivande från utskottet.
I praktiken betyder ett tillkännagivande att riksdagen uppmanar regeringen om en viss åtgärd och att det finns en majoritet för frågan i kammaren.
Det ska bli intressant att se om det går att tvinga fram någon lagstiftning i det här ärendet. Det lär bli juridiskt komplicerat eftersom det är arbetsgivaren som äger tjänstepensionerna och har begärt och fått avdragsrätt för försäkringen.
Frågan blir om det då är möjligt att tvinga en arbetsgivare att inte utnyttja rättigheten man har som handlar att man kan vägra att flytta fribrevslagda försäkringar, vilket sker i stor utsträckning idag.
Kristdemokraterna argumenterar i tilläggsmotionen att "kundrörligheten är generellt mycket låg på pensionsförsäkringsmarknaden. Under 2015 flyttades endast drygt 1 procent av det totala pensionsförsäkringskapitalet mellan de olika livförsäkringsföretagen".
Men det har hänt mycket sedan 2015.
Flyttmarknaden har svällt rejält. Totalsiffran för flyttar i marknaden visar att nästan 56 miljarder fick fötter under 2021 vilket kan jämföras med de 45 miljarder kr som flyttades ut under samma period 2020.
Och bland bolagen som ska behandla flyttarna ser man inget behov av att liberalisera villkoren ytterligare, flyttkarusellen snurrar tillräckligt snabbt ändå.
"Branschen är på väg in i en absurd situation med en hög kostnad som följd till följd av de ökande flyttarna. Och det handlar in så mycket om de som flyttar, utan mer för de som inte gör det", säger en representant för ett av de stora bolagen, som vill vara anonym.
KD-motionärerna tror inte heller att det bara är höga avgifter som avhållit svenskarna från att flytta och skriver:
"Flyttarna inom kollektivavtalade försäkringar är - trots de väsentligt lägre avgifterna inte särskilt mycket högre än de dyra privata försäkringarna. Detta tyder på att sänkta flyttavgifter inte nödvändigtvis kommer att lösa problemen med låg flyttfrekvens där den är ett problem. Anledningarna kan vara många, men givet att infrastrukturen runt flyttar av tjänstepensionen är krånglig kan det finnas andra hinder än flyttavgifter som behöver ses över."
"Kristdemokraterna ser därför behov av att utreda fler åtgärder på tjänstepensions-marknaden. Tjänstepensionen har blivit en allt viktigare del av människors slutgiltiga pension, samtidigt som viljan och intresset för att kunna överblicka och bestämma över pensionskapitalet ökat samt att rörligheten på arbetsmarknaden ökat", skriver de och avslutar:
"Ett sådant hinder är exempelvis kravet på underskrift från firmatecknaren hos den gamla arbetsgivaren vid flytt. Dagens regler kräver att både försäkringstagaren och den försäkrade ska skriva under blanketterna för en pensionsflytt. Försäkringstagaren, som vanligtvis är en före detta arbetsgivare, måste godkänna att bytet av försäkringsbolag sker. Detta innebär i praktiken att en privatperson behöver få kontakt med firmatecknaren hos sin tidigare arbetsgivare, processa påskrifter och övrig administration och få godkänt för att kunna genomföra bytet."
Kristdemokraterna anser därför att det bör utredas hur flytt av tjänstepension kan underlättas. Det bör särskilt utredas om kravet på underskrift från firmatecknare hos tidigare arbetsgivare kan tas bort.