Som vi tidigare berättat har Alecta fattat beslut om att rabattera premierna för de förmånsbestämda ITP 2-försäkringarna.
För arbetsgivarna blir det här bingo. Premierna för ITP 2 blir billigare.
Ett problem är att den sänkningen spiller över på hela tiotaggarmarknaden. Åtminstone till den del som gäller anställda med frilagd premie. De får ju en lägre premie in till sina lösningar eftersom den speglade Alectapremien sjunkit.
Hur mycket det påverkar premierna bestäms av olika faktorer som till exempel den anställdes ålder och lönenivå. För att bli tiotaggare måste man ju först ha en lön som är högre än 10 inkomstbasbelopp.
Skillnad uppstår vidare om man har lön i intervallet 20-30 inkomstbasbelopp. Där kan det faktiskt bli högre premier även om det är få bolag som berättar om det.
I ett meddelande från Länsförsäkringar, som citerar Alecta, läser Pensionsnyheterna att en anställd 43-åring med en tiotaggarlösning och en lön i intervallet 7,5-20 inkomstbasbelopp får 19 procent mindre att placera i tiotaggarlösningen.
En 50-åring tappar 50 procent och en 60-åring tappar 40 procent, enligt LF:s beräkningar.
Höginkomsttagarna, med löner över 20 inkomstbasbelopp, tappar "bara" nio procent av premien.
Det hänger i sin tur ihop med att inkomstbasbeloppet ökat med 4,1 procent 2022 och att Alecta räknat upp fribreven med 2,51 procent.
Det sistnämnda för att kompensera för inflationen som annars gröper ur köpkraften.
Nu är det lätt att tänka sig att anställda tiotaggare med avtal om frilagd premie blir skogstokiga av att de får mindre premier till sina tjänstepensioner. Som synes ovan är det fråga om stora pengar.
SEB och Länsförsäkringar har därför bestämt sig för att låtsas som inget hänt med Alectas premier. Istället för att fakturera företagen de nya, lägre, premierna så fryser man premierna som gällde i december 2021, innan Alectas premierabatter kickat in.
Den premien kan inte med bästa vilja i världen kallas frilagd premie, för det är den inte. Men Länsförsäkringar Fondlivs vd Mathias Collén anser att det är ett kundvänligt sätt att hantera den uppkomna situationen.
- Vi har aktivt valt att agera i denna fråga. Premierabatten slår väldigt olika bland individerna hos våra kundföretag och medvetenheten om konsekvenserna har denna gång varit relativt låg hos våra kundföretag. Vi tar ett stort ansvar för att kunderna ska ta medvetna och bra beslut för sig och sina anställa även i komplexa frågor. Därför är Länsförsäkringar glada att vi funnit en process som ger våra rådgivare och förmedlare tid att fördjupa dialogen med berörda kundföretag, uppger han för Pensionsnyheterna och fortsätter:
- Det vi gör är att vi "fryser" nuvarande frilagd premie, på decembernivå i tre månader, januari till mars 2022. Därefter återgår vi månadsvis till att inhämta frilagd premie med 24 månaders premiehistorik från Alecta. Önskar kundföretaget fortsatt att använda frilagd premie så innebär vår process att den frilagda premien blir justerad retroaktivt för januari till mars med automatik, säger Collén.